Si pensem en la representació catalana als Premis Goya 2023, de seguida ens vindrà al cap AlcarràsLa pel·lícula de Carla Simón ha mostrat al món la realitat de la Catalunya rural en un relat amb una gran sensibilitat que li ha merescut múltiples reconeixements. El primer va arribar fa un any amb l'Ós d'Or a la Berlinale, i aquest 2023, els Premis Gaudí la van condecorar amb cinc estatuetes, incloent-hi millor pel·lícula i millor direcció. L'Academia de Cine espanyol la va preseleccionar com a representant per als Premis Oscars, un camí que va quedar frustrat. Tanmateix, aquest pròxim 11 de febrer serà una de les protagonistes més destacades a la gala dels Goya, a la qual arriba com la tercera pel·lícula més nominada, amb 11 nominacions, incloent-hi millor pel·lícula, direcció, guió original o muntatge. Alcarràs es va rodar íntegrament en català en diverses localitats lleidatanes, i probablement això la converteix en la representant catalana més visible, però no n'és l'única. Quines són les pel·lícules en català que tenen presència als Premis Goya 2023?

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 Gala dels ⁠Goya 2023: data, nominats, presentadors i actuacions a Sevilla
 

🟠 On veure els Goya 2023 i horari de la gala

 

@elnacionalcat 🎞️ Si no has sentit a parlar d'Alcarràs a Catalunya aquest any probablement és que vivies als núvols! 🎥 Però quines altres pel·lícules seran presents als Goya? Quines actrius i actors estan nominats per la seva feina? 🔗 Pots llegir tota la informació a l'enllaç del perfil #elnacionalcat #goya2023 #cinema #catalunya #cultura #premisgoya ♬ sonido original - El Nacional.cat

Vicky Luengo, Laia Costa i Anna Castillo, tres catalanes nominades a millor actriu 

Suro és l'altre film rodat en català i a Catalunya d'aquesta edició, i opta a dues estatuetes Goya. Narra la història de l'Elena i l'Ivan, una parella d'arquitectes que han heretat una explotació de suro a l'Alt Empordà i, a punt de tenir el seu primer fill, decideixen marxar-hi per començar una nova vida al món rural. La parella està interpretada per dos actors catalans, Pol López i Vicky Luengo, aquesta última, nominada a millor actriu protagonista, un premi que ja es va endur als Gaudí i que podria repetir en la competició espanyola. El director del film, Mikel Gurrea, també està nominat a direcció novella i, tot i que és nascut a Sant Sebastià, és fill adoptiu de Catalunya. La producció, malgrat que no opta a cap guardó, és catalanobasca, amb les productores Lastor Media, Malmo Pictures i Irusoin i la participació de TV3 i l'EiTB.

🟠 Per què les estatuetes dels Premis Goya són així? Història del guardó del cinema espanyol
 

🟠 On se celebren els Goya 2023: horari de la gala i tots els detalls
 

L'actriu protagonista de Suro inicialment havia de ser Laia Costa, una altra catalana que també lluitarà pel guardó de millor actriu protagonista per la seva interpretació en un altre film, Cinco Lobitos. El personatge de Costa s'enfronta al repte de la maternitat, que trasbalsa la seva vida personal i professional. El llargmetratge, dirigit per la cineasta Alauda Ruiz de Azúa opta, igual que Alcarràs, a 11 estatuetes, incloent-hi la de millor pel·lícula. Luengo i Costa competiran també amb l'actriu catalana Anna Castillo, que opta al premi pel seu paper a Girasoles Silvestres, història que ha interpretat al costat de l'actor Oriol Pla i sota la direcció del barceloní Jaime Rosales, tot i que només ella ha estat nominada.

as bestas

La catalanitat també és molt present a La Maternal, pel·lícula que dirigeix Pilar Palomero i protagonitzen Ángela Cervantes, nominada per segon any consecutiu, enguany com a millor actriu de repartiment; i Carla Quílez, que ha fet un gran salt de l'anonimat a l'èxit cinematogràfic per la seva interpretació d'una adolescent embarassada, que li va merèixer el guardó a millor actriu revelació als Gaudí. Tanmateix, no pot aspirar al Goya per la seva joventut, ja que té 15 anys i des de l'any 2012 l'Acadèmia no nomina menors de 16. Altres actrius nominades, però en la categoria de millor actriu revelació, són les barcelonines Zoe Stein, per Mantícora; i Valèria Sorolla, per La consagración de la primavera

Produccions catalanes del màxim nivell als Premis Goya 2023

De La Maternal, que també opta al guardó de millor pel·lícula, cal destacar que és una coproducció catalana d'Inicia Films i Bteam Productions que també compta amb la participació de TV3. Entre les altres nominades a millor pel·lícula hi trobem la clara favorita, As Bestas, que encapçala la competició amb 17 nominacions; Modelo 77, que es troba en segona posició, amb 16. La primera, que hi ha qui ha anomenat "l'Alcarràs gallec", narra la història d'una parella francesa, Antoine i Olga, que s'instal·la en una aldea de la Galícia rural en la qual s'enfrontaran a un conflicte amb els seus veïns. Dirigida per Rodrigo Sorogoyen, barreja l'espanyol el francès i el gallec, i cal destacar-ne la coproducció catalana d'Arcadia Motion Pictures. Quant a Modelo 77, dirigida per Alberto Rodríguez, no és catalana, però sí que ho és l'escenari, la presó Model de Barcelona. 

🟠 Qui presenta la gala dels Goya 2023? De Primos als premis a Sevilla
 

També són importants les nominacions dels guionistes Guillem Clua i Oriol Paulo, ambdós catalans, que opten al millor guió adaptat per Los renglones torcidos de Dios, igual que Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo, pel guió d'Un año, una noche. Per acabar, entre les nominades a pel·lícula documental hi ha El sostre groc, d'Isabel Coixet, sobre els abusos sexuals perpetrats durant anys a l'Aula de Teatre de Lleida.