Vicky Luengo s'ha endut el guardó a millor actriu en la nit dels Premis Gaudí 2023 i l'adeu a Agustí Villaronga. Era la primera vegada que l'actriu mallorquina estava nominada en uns premis cinematogràfics, tot i que l'any 2021 va guanyar un Premi Ondas —i altres reconeixements— per la seva interpretació a la sèrie Antidisturbios. El jurat li ha reconegut el seu paper protagonista a Suro, l'òpera prima del director Mikel Gurrea que aborda la complicada història d'una parella que abandona la gran ciutat per anar-se'n a viure al camp i treballar als boscos d'alzines sureres després d'heretar una finca familiar, i que ja va ser aplaudida al Festival de San Sebastián i premiada al Festival Internacional de Cine de Almería (FICAL). Aquesta pot ser una pista fiable per Luengo sobre les seves expectatives cap als Premis Goya 2023, en què també està nominada en la categoria de millor actriu principal per la mateixa pel·lícula al costat de Marina Foïs (As bestas), Laia Costa (Cinco lobitos), Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios) y Anna Castillo (Girasoles silvestres). El seu co-protagonista, Pol López, també s'ha endut el Gaudí a millor actor protagonista, i Mikel Gurrea la direcció novell. 

🟠 Alcarràs es corona als Premis Gaudí de l'adeu a Agustí Villaronga


🟠 Guanyadors dels Premis Gaudí 2023: llista completa de pel·lícules i artistes
 

🟠 Les millors fotos de la catifa vermella dels Premis Gaudí 2023

 

 

Vicky Luengo guanya el Premi Gaudí a millor actriu 2023

La carrera de Vicky Luengo va començar al teatre i la televisió, espai en què poc a poc va anar guanyant visibilitat. Va participar com a secundària en sèries com El cor de la ciutat o La Riera, i va aconseguir el seu primer treball destacat en una sèrie amb La pecera de Eva (2010). A partir d'aquí, va anar empalmant feines a televisió fins que Dani de la Orden va comptar amb ella per rodar Barcelona, nit d'hivern, al costat d'altres intèrprets com Miki Esparbé, Aina Clotet, Alberto San Juan, Alexandra Jiménez o Àlex Monner.

Suro Fotopelícula 27791
Vicky Luengo i Pol López protagonitzen l'òpera prima de Mikel Gurrea.

Però el paper que li va donar més reconeixement estatal sens dubte va ser el de protagonista a Antidisturbios, la sèrie de Rodrigo Sorogoyen que narra la vida de sis agents d'aquest cos de la Policia Nacional que s'enfronten a una acusació d'homicidi imprudent després d'un desnonament. Luengo va obtenir cinc nominacions com a millor actriu protagonista de sèrie a un munt de guardons —els Premios Feroz, els Premios Forqué, els Premios Iris, el Fotogramas de Plata i els Premios Zapping—, a més de ser guardonada a millor actriu als Premis Mim Series i al FesTVal de Vitòria. Un any després, va interpretar el paper de Marta a la pel·lícula Chavalas, de Carol Rodríguez Colás, que li va valer a la seva companya Ángela Cervantes el Premi Gaudí a millor actriu secundària.

🟠 On veure les pel·lícules protagonistes dels Premis Gaudí 2023?
 

La d'enguany ha estat una molt bona edició per les dones del sector, ja que per tercera vegada consecutiva en els seus quinze anys d’història, els Gaudí han tornat a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, arribant a la xifra del 53%. També ha sigut un any de novetats, amb tres noves categories, com la direcció novella, la millor interpretació revelació i el millor guió adaptat. En total, 25 categories que posen l'ull sobre les 31 pel·lícules seleccionades que han estat presents durant la nit, sent 27 d'elles produccions catalanes.