Els guardons més importants del cinema espanyol són els Premis Goya, que aquest any se celebren el 10 de febrer a Valladolid. A les seves estatuetes se les coneix com el capgròs, i es tracta d'un bust que representa la figura del pintor Francisco de Goya, un dels artistes més cèlebres del romanticisme i del barroc espanyol i autor d'obres com La maja desnudaSaturno devorando a sus hijosEl 3 de mayo en Madrid o El coloso. No obstant això, crida l'atenció que uns premis creats per reconèixer la feina de la indústria cinematogràfica tinguin un nom que no té un impacte directe amb el setè art. Llavors, per què es va decidir que les estatuetes del cinema espanyol es diguin Goya?

🔎 'La sociedad de la nieve' arrasa en los Goya de la protesta contra los abusos sexuales
 

🏆 Guanyadors dels Goya 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

francisco de goya

El motiu pel qual els premis del cinema espanyol es diuen Goya

En realitat, el motiu perquè els Premis Goya s'anomenin així no és massa original. Quan van néixer els guardons fa 37 anys, l'Acadèmia de Cinema necessitava un nom que fos curt i fàcil de recordar. La seva referència en aquell temps eren premis cinematogràfics com els Oscars (als Estats Units), els Lola (a Alemanya) o els César (a França), ambdós noms perfectament adaptables a les audiències. Malgrat que també es van valorar opcions com Buñuel o Soles, al final es va decidir que Goya complia perfectament la comesa. No només era un nom senzill de mantenir en la memòria, sinó que a més representava la figura d'un personatge determinant en la cultura espanyola. A més, el pintor aragonès es perfilava com una bona opció perquè el seu concepte pictòric era molt proper al cinema, apostant per un tractament seqüencial de la imatge. D'aquesta manera, el cognom de l'artista va ser proposat en Assemblea i va acabar sent designat pel director artístic Ramiro Gómez, mantenint-se fins als nostres dies.

La primera edició de la festa del cinema espanyol va tenir lloc el 17 de març de 1987 al Teatre Lope de Vega de Madrid. La primera estatueta dels Goya va ser creada per Miguel Ortiz Berrocal, era desmuntable i tenia un pes de 15 quilos, un esforç inviable perquè fos alçada pels actors i actrius. L'estatueta, tal com la coneixem ara, té el seu origen el 1902, quan l'escultor Mariano Benlliure va realitzar un bust del pintor. El trofeu dels nostres dies és una reproducció d'una escaiola original de Benlliure. De fet, la Fundació del mateix nom va cedir de manera altruista el bust, el pes del qual ara està entre 2,5 i 3 quilos.

Com es fabrica una estatueta de Goya?

Les estatuetes dels Goya es fabriquen a la Farga Codina, a la localitat madrilenya de Paracuellos del Jarama. El procés comença amb una reducció elaborada en resina de la peça original realitzada per Mariano Benlliure, que posteriorment serveix per a la creació dels motllos de silicona que serviran per crear totes les còpies. El motllo s'omple de cera i es posa al forn durant dos dies a 730 graus. Una vegada formada l'estructura, ja es pot començar amb el cisellat i els últims retocs de bronze. El color fosc del metall aconsegueix el seu color definitiu gràcies a l'aplicació de focs i àcids.