Fora de Catalunya els pensadors han reaccionat amb cert retard a la crisi catalana. Tot i que alguns filòsofs, com Donatella di Cesare, apunten que el conflicte català fa trontollar els fonaments de la Unió Europea, la majoria dels pensadors europeus s'han mantingut a l'expectativa amb relació amb el conflicte català. Hi ha hagut poques reaccions, en la seva majoria de intel·lectuals vinculats d'alguna forma a Catalunya o amb el moviment antiglobalització.

Un nou projecte per a Catalunya i per a Espanya

L'historiador Stéphane Michonneau, professor de la universitat de Lille, al diari La Tribune, apunta que la independència significa per als catalans una renovació de la vida democràtica sacsejant l'obsolet sistema de partits. Recorda també que el republicanisme està molt afermat a Catalunya i que hi ha una sòlida tradició democràtica. El professor de Lille associa l'independentisme amb la necessària renovació d'un Estat espanyol amb moltes herències del franquisme. Michonneau conclou el seu article dient: "Es podrà suspendre la Generalitat, es podrà enviar les forces del ordre per restablir la normalitat constitucional, es podran organitzar eleccions". "Però caldrà un dia, proposar un veritable projecte polític alternatiu per als espanyols, que mereixen alguna cosa millor que un discurs petri de legalitat i de por".

El Quebec, solidari

Les veus de solidaritat són moltes al Quebec. De fet, s'ha creat una plataforma molt activa en defensa de les llibertats de Catalunya. Són moltes les veus que s'han pronunciat sobre el cas català. Entre elles hi destaca la del filòsof Michel Seymour, qui en un article a l'edició quebequesa del Huffington Post, reivindica el dret d'autodeterminació dels catalans; al·lega que la deriva independentista és legítima perquè el govern espanyol ha rebutjar donar-li l'estatus legal que demanava.

Varoufakis

L'ex ministre de Finances grec, Gianis Varufakis, un dels pensadors claus del moviment antiglobalització, ha manifestat el seu rebuig més contundent als empresonaments mitjançant Twitter.

Un defensor dels drets humans marroquí

També el periodista marroquí Ali Lmrabet, un dels màxims defensors de la llibertat d'expressió al Marroc, s'ha pronunciat contra l'autoritarisme del govern espanyol, en retuitar una piulada de Carles Torner.

En una segona piulada, Lmrabet s'ha fet ressò de la cassolada d'ahir a la nit i ha criticat la judicialització de la política.

Preciado denúncia el cop d'Estat de Madrid

El filòsof burgalès Paul B. Preciado, professor de la Universitat de París VIII i un dels referents claus de la doctrina queer, ja va manifestar fa uns dies la seva oposició al 155 i a la deriva antidemocràtica espanyola en un article a Libération, un diari francès habitualment poc amic dels nacionalismes perifèrics. L'article de Preciado, que havia viscut a Barcelona, acabava apuntant: "L'acció brutal de l'Estat espanyol ha galvanitzat forces dispars i les ha dut, paradoxalment, a fer una declaració unànime de república independent. L'única qüestió, avui en dia, és saber fins quan França i Alemanya podrà sostenir el cop d'Estat que l'Estat central espanyol intenta dur a terme a Catalunya".