El Patufet, l'heroi infantil de sempre s'apunta a la nissaga de Wally. I després del Patufet on ets?, on havies de buscar el diminut nen català per llocs emblemàtics de Catalunya, apareix Patufet, on ets? Viatge per la història de Catalunya (Cossetània), de Roser Roig i Hugo Prades. Un llibre per a nens, i no tan nens, en que s'importa un model d'èxit mundial tot adaptant-lo a la nostra realitat més propera amb un personatge simpàtic. De fet, Cossetània ja té una àmplia col·lecció dedicada al Patufet i a les tradicions catalanes.

Extraterrestres a Empúries

La clau d'aquests llibres és el joc de fer perdre al protagonista entre un munt de personatges simpàtics, alguns dels quals en situacions absurdes. El dibuixant Hugo Prades ha tingut l'encert de defugir el model estricte de Wally i de fer un tipus de dibuix més caricaturesc, menys realista. Als dibuixos hi apareixen les situacions més absurdes: a qualsevol doble plana el lector ha de trobar un elefant rosa, uns quants marcianets (verds, òbviament) i un simpàtic monstre sense braços. Però a les escenes es compagina el realisme més estricte (bigotis burgesos al Palau durant el modernisme o un tren d'època a la imatge sobre industrialització), amb personatges onírics (sensuals sirenes al port de Barcelona durant el setge de 1714, un robot a la Catalunya musulmana, un grup de fans aclamant un gladiador al circ de Tarragona...). A més del Patufet, el lector haurà de buscar alguns personatges secundaris: la Patufeta, el porc Patuf, el gos Bru i alguns elements surrealistes, com una jirafa ben atenta al que passa a l'escenari del Palau.

La història de Catalunya en onze episodis

La prehistòria, els grecs, els romans, els àrabs, l'edat mitjana, el 1714, la invasió francesa, la revolució industrial, el modernisme, els Jocs Olímpics i la recuperació de les tradicions. Onze episodis que donen una visió amable de la història de Catalunya; fins i tot la Barcelona del 1714 i el circ romà semblen festes de carnaval: en tot el llibre no hi ha ni un esquitx de sang. No hi ha guerra civil, la dictadura no existeix (tot i que es parla de "l'arribada de la democràcia"), la revolució industrial és, senzillament "desenvolupament", sense expropiació de pagesos ni explotació dels obrers... Però, a la fi, Patufet, on ets? Viatge per la història de Catalunya és un llibre simpàtic i ben resolt amb el que la família al complet pot passar una bona estona.