El Nobel de Literatura japonès Kenzaburo Oe va morir durant la matinada del dia 3 de març per causes naturals, segons ha anunciat aquest dilluns la seva editorial nipona, Kodansha. Nascut en la prefectura d'Ehime (sud-oest del Japó) el 1935, Oe va estudiar literatura francesa a la Universitat de Tòquio i va guanyar el premi Nobel el 1994, convertint-se en el segon autor japonès en aconseguir aquest reconeixement.

A més de per la seva obra literària, Kenzaburo Oe era un gran activista que criticava, obertament, el tractat de seguretat entre els Estats Units i el Japó, que permetia a la nació americana instal·lar bases militars en terreny nipó, entre altres aspectes. A més, se'l relaciona amb el dirigent xinès Mao Zedong, fins que trenca llaços amb ell a causa de la seva política militar. En un comunicat l'editorial ha demanat que no s'entrevisti per respecte la família, que ja ha fet un funeral en la intimitat, i ha indicat que pròximament hi haurà una cerimònia pública.

El vincle amb la literatura francesa

Nascut a la prefectura d'Ehime (sud-oest del Japó) el 1935, Oe va estudiar literatura francesa a la Universitat de Tòquio i va guanyar el premi Nobel el 1994. L'autor va fer el seu debut literari amb el text Una feina estranya (1957) i va saltar a la fama de la mà de Quaderns d'Hiroshima (1965), relat del seu viatge a aquesta ciutat del sud del Japó el 1963 i anys posteriors a fi d'entrevistar les víctimes del bombardeig atòmic de 1945.

Més tard, el 1970, també publicaria Quaderns d'Okinawa, un quadern de viatge on Oe narra les seves trobades amb els residents d'aquest conjunt d'illes del sud del Japó, i qüestiona les condicions de vida en aquesta regió i el poder exercit pel govern central sobre la mateixa. En la seva faceta més periodística, Oe va escriure articles en diaris i revistes sobre la situació nuclear a què s'enfronta el Japó actual i va participar activament en diversos grups en contra d'aquest tipus d'energia.

Un autor molt premiat

A més del Nobel el 1994, l'escriptor va ser guardonat amb altres premis de prestigi com el de Literatura a la Universitat de Tòquio el 1957 i l'Akutagawa el 1958, considerat el més important entre escriptors joves a l'arxipèlag, quan tenia tan sols 23 anys.

​L'últim Nobel de Literatura se'l va emportar Annie Ernaux. L'escriptora va agafar així el relleu d'Abdulrazak Gurnah, escriptor de Tanzània que va ser guardonat el passat 2021. Amb el guardó, es reconeix "el coratge i l'agudesa clínica" amb què l'autora "destapa les arrels, els alineaments i les limitacions col·lectives de la memòria personal", segons va indicar l'Acadèmia en un comunicat. Ernaux "creu en la força alliberadora de l'escriptura" i la seva obra "intransigent" està escrita en un llenguatge "senzill" i "raspadura fins a la neteja", va agregar l'organització.