El periodista Jaume Serrats i Ollé, director de l'Avui entre 1982 i 1986, ha mort aquest dissabte a Barcelona víctima d'un càncer, segons ha informat El Punt Avui. Nascut el 1944 a Barcelona, Serrats es va formar en dret, però la seva vocació i ofici era el periodisme, món en el qual es va iniciar a la redacció del Correo Catalán. El seu primer càrrec de responsabilitat va ser com a director del Catalunya Exprés, que va dirigir entre 1976 i 1979. Tres anys després, es va convertir en director de l'Avui en substitució de Jordi Maluquer, i hi va introduir elements modernitzadors que van marcar la trajectòria posterior del rotatiu. 

Processat per terrorisme en l'etapa al capdavant de l'Avui

El 1986, en l'últim any com a director de l'Avui, Serrats va topar amb la justícia espanyola. L'Audiència Nacional el va processar, juntament amb el llavors director del diari Segre Ramon Perelló, per un presumpte delicte d'apologia del terrorisme. El motiu d'aquesta imputació es trobava en la publicació de dues esqueles l'any anterior.

Una, del conductor d'autobusos basc Mikel Zabalza, que, sense tenir res a veure amb el terrorisme d'ETA, es va veure involucrat en una operació contra la banda i va acabar morint per les tortures de la Guàrdia Civil. L'altra era l'esquela de Quim Sánchez, català militant de Terra Lliure, que va morir quan manipulava explosius. Finalment, van quedar lliures amb una multa de 500.000 pessetes cadascú. 

Una àmplia trajectòria a l'audiovisual i les institucions

A banda de la seva feina als mitjans de comunicació, Serrats va exercir com a professor de dret i de periodisme durant molts anys. Així, entre 1967 i 1972, va donar classes de dret a la Universitat de Barcelona (UB) i, més tard, entre 1983 i 1989, es va dedicar a formar a futurs periodistes a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Serrats també va treballar al sector audiovisual. A TVE Catalunya, va ser director i presentador del programa Tal com són entre 1982 i 1983, i a TV3, va presentar el programa Catalans l'any 1984. Dos anys més tard, va esdevenir el màxim responsable dels informatius de Catalunya Ràdio, i més d'una dècada després, entre 1996 i 1998, va exercir com a directiu del centre territorial de TVE a Catalunya. L'any 1987 va guanyar el premi Gaziel de Periodisme a l’autor del millor comentari polític.

A més, entre 1990 i 1996 va ser director general de Promoció Cultural de la Generalitat, i entre 1998 i 2000 va ser director per a la Indústria de l'Audiovisual del Comissionat per a la Societat de la Informació. Finalment, entre els anys 2000 i 2008 va ser conseller i vicepresident del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).