L’escriptor Carlos Ruiz Zafón, autor de L'ombra del vent, ha mort a Los Angeles a l’edat de 55 anys, segons ha confirmat l'editorial Planeta. El reconeixement a les xarxes ha estat transversal i no s'ha fet esperar una vegada sabuda la seva mort.

Nascut a Barcelona l'any 1964 en una família sense cap relació amb la literatura, va estudiar al col·legi Sant Ignasi de Sarrià i va matricular-se als estudis de Ciències de la Informació, i es va dedicar a la publicitat abans de consagrar-se a la literatura. Els inicis de Carlos Ruiz Zafón estan vinculats a la literatura juvenil. La seva primera novel·la, El príncipe de la niebla, va ser premiada amb l'Edebé l'any 1993. L'obtenció del guardó li va permetre viatjar a Los Angeles, on es va establir i on ha mort avui als 55 anys. 

 

carlos ruiz zafon
Editorial Planeta

 

Als Estats Units, Ruiz Zafón va començar a treballar com a guionista, sense deixar els seus projectes de novel·la. Durant aquesta primera etapa publicaria El palacio de la medianoche (1994) i Las luces de septiembre (1995) que conformarien la seva primera trilogia, publicada posteriorment en un sol volum, a la qual s'afegiria Marina (1999).

L'any 2001 marca el seu debut com a autor per a adults i la seva consagració com un dels autors supervendes de la literatura en castellà. Finalista del premi Fernando Lara 2000, va ser la insistència de Terenci Moix, membre del jurat, la que va convèncer Planeta de publicar La sombra del viento, una història situada a la Barcelona de la postguerra i que era tot un homenatge al poder de la imaginació i la lectura. Una decisió providencial, ja que malgrat que no va ser un èxit immediat, se n'han arribat a vendre 10 milions d'exemplars i ha estat traduïda a diversos idiomes.

Juntament amb El juego del ángel (2008), El prisionero del cielo (2011) i El laberinto de los espíritus (2016), Zafón va confegir la tetralogia al voltant d'El cementerio de los libros olvidados, un espai màgic vinculat als llibres i la literatura, que centraria Rosa de fuego, publicat l'any 2012 i que tracta l'origen d'aquest llegendari cementiri al voltant del qual gira l'acció de les seves novel·les. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat