​L'artista irlandès Shane MacGowan, líder de la banda de punk-folk The Pogues, ha mort als 65 anys a Dublín, segons ha anunciat aquest dijous la seva dona, Victoria Mary Clarke, a la xarxa social Instagram. "Viuràs al meu cor per sempre. Rugeix al jardí mullat per la pluja que tant estimaves. Vas significar tot per a mi", ha escrit Clarke en el comunicat, pocs dies després que McGowan rebés l'alta hospitalària després d'estar durant uns quants mesos ingressat en un hospital de Dublín. "No hi ha manera de descriure la pèrdua que sento i l'anhel d'un sol dels seus somriures que van il·luminar el meu món. Gràcies, gràcies, gràcies, gràcies per la teva presència en aquest món que vas fer més brillant", ha expressat la seva dona, amb qui residia a Dublín.

Entre el punk i el folk irlandès

McGowan nascut a Anglaterra de pares irlandesos emigrants, sempre es va sentir més irlandès que britànic. Sempre rebel, va formar part de la florent comunitat punk del Londres de mitjans dels 70, fins que va saltar a la fama com a líder de The Pogues, banda en què barrejava la ràbia i intensitat del punk amb els sons tradicionals irlandesos.

La llista d'èxits que va aconseguir amb de Pogues va ser llarga i extensa, com també van ser intenses les nits d'excessos amb l'alcohol i les drogues

La llista d'èxits que va aconseguir amb de Pogues va ser llarga i extensa, com també van ser intenses les nits d'excessos amb l'alcohol i les drogues, en gires interminables que van acabar passant-li factura, fins a abandonar la banda el 1991. Aquí va començar una carrera en solitari que el va portar a col·laborar amb altres artistes irlandesos i internacionals, així com a formar el nou grup The Popes, si bé va tornar als seus estimats Pogues el 2001. La seva salut, malgrat això, va començar a deteriorar-se seriosament cap al 2010 i a partir des d'aleshores es va veure obligat a abandonar els escenaris, fins a quedar confinat en els darrers anys a una cadira de rodes.

Shane MacGowan Lifetime Achievement
Shane MacGowan en l'homenatge que li va retre el poble irlandès el 2018 / Foto: Viquipedia

Conte de Nadal a Nueva York

El 2018, Irlanda li va rendir un merescut homenatge al fer 60 anys, amb un llegendari concert al National Concert Hall de Dublín en què van participar, entre altres, Bono (U2), Sinéad O'Connor, Nick Cave o Glen Hansard. En aquest acte, el president irlandès, Michael D. Higgins, el va condecorar amb un premi per la seva trajectòria professional, en què va destacar no només com a cantant, sinó també com a músic, compositor i poeta.

El 2018, Irlanda li va rendir un merescut homenatge al fer 60 anys, amb un llegendari concert al National Concert Hall de Dublín

MacGowan hagués complert 66 anys el pròxim dia de Nadal, en un període festiu en què tornarà a sonar aquest any amb més significat el seu llegendari tema Fairy Tale of New York. Enrere deixa un altre grapat de cançons mítiques, com Fiesta, Streams of Whiskey o Rainy Night in Soho, així com versions del folk tradicional irlandès interpretades amb la seva característica actitud punk. "Shane, qui sempre serà la llum que tinc davant meu i la mesura dels meus somnis i l'amor de la meva vida i l'ànima més bella i l'àngel més bell i el sol i la lluna i el començament i el final de tot el que estima, se n'ha anat per estar amb Jesús i Maria i la seva bella mare Teresa", ha escrit Clarke.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!