Josep Maria Solé i Sabaté (Miralcamp, Pla d’Urgell, 1950); i Joan Villarroya i Font (Barcelona, 1953); són dues de les principals figures de l’estudi i investigació de la història contemporània catalana; amb un amplíssim recorregut acadèmic; que apareixen, de nou, en l’escena de la divulgació, amb la publicació de “L’Escola Popular de Guerra de la Generalitat”; un extraordinari treball d’investigació i recerca sobre la que va ser, durant el conflicte civil espanyol (1936-1939), una de les més destacades “fàbriques” d’oficials de l’exèrcit republicà.

En aquest treball, que es presentarà a la Llibreria Ona —de Barcelona— el proper dimarts 01/03/2022 a les 19:00 hores; els autors expliquen l’actuació i la trajectòria dels oficials republicans formats en aquella escola, durant el conflicte armat i, també, durant la posterior clandestinitat del franquisme. En aquesta presentació, els autors mantindran una conversa, a propòsit de la temàtica del llibre, que serà moderada per Clàudia Pujol; directora de “Sàpiens”; i està prevista la presència de la Consellera de Justícia Lourdes Ciuró.

A “L’Escola Popular de Guerra de la Generalitat”; Solé i Sabaté i Villarroya i Font; posen en relleu aspectes tan desconeguts per al gran públic com l’armament, l’uniforme o el sistema de destinacions i d’ascensos. Sense oblidar els aspectes més polítics, com la reacció que va causar en l’executiu central republicà, aquella iniciativa de la Generalitat. O el paper que van jugar aquells oficials de fàbrica catalana en els Fets de Maig de 1937 (la guerra civil a la rereguarda republicana entre l’exèrcit oficial de la República i les milícies anarquistes); i en les grans batalles de la Guerra Civil.

“L’Escola Popular de Guerra de la Generalitat” també estudia la situació en què van quedar aquells oficials després de la derrota republicana: des de les condemnes a presó o a mort i les execucions perpetrades pel règim franquista; l’exili i la participació en la resistència contra el nazisme; fins al seu paper en l’articulació de l’oposició clandestina al franquisme, armada a través dels maquis i política a través del PSUC o del Front Nacional de Catalunya. Un extraordinari estudi sobre un grup d’idealistes que la història, fins ara, havia mantingut ocults sota la capa de pols de l’oblit.