Els llibres agafen protagonisme cada diada de Sant Jordi, i aquest 2024 no pot ser una excepció. És una festivitat molt esperada per a les editorials, els llibreters i els autors, però també esperada pels catalans, ja que els carrers de Catalunya s'omplen de gom a gom gràcies a les parades de llibreries i autors. Enguany, aquesta diada coincideix amb la precampanya de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig i, per això, ElNacional.cat ha preparat un especial Sant Jordi amb els candidats i dirigents que s'han prestat a recomanar un llibre per als lectors que vulguin llegir. 

📔 El llibre recomanat per Laia Estrada (CUP) per a aquest Sant Jordi 2024

📚 El llibre recomanat per Jéssica Albiach (Comuns Sumar) per aquest Sant Jordi 2024

📘 El llibre recomanat per Alejandro Fernández (PPC) per a aquest Sant Jordi 2024

📔 El llibre recomanat per Pere Aragonès (ERC) per a aquest Sant Jordi 2024

📘 El llibre recomanat per Carles Puigdemont (Junts) per a aquest Sant Jordi 2024

📚 Les recomanacions per Sant Jordi 2024 de Jaume Collboni, Jordi Turull i Oriol Junqueras

 

En aquest cas li toca al candidat del PSC i fins ara cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, que parteix com a gran favorit a les enquestes que s'han publicat fins ara. En el cas del líder socialista recomana fins a tres diferents llibres perquè els lectors puguin gaudir durant aquest Sant Jordi. El primer llibre recomanat per Salvador Illa és Un cor furtiu. Vida de Josep Pla (Destino), de Xavier Pla. Segons el candidat del PSC en declaracions a ElNacional.cat, "és una exhaustiva biografia d'un dels noms cabdals de la literatura catalana". "Una visió molt integral de la figura de Pla, que tracta l’esfera personal, però també la seva creativitat i la seva profunda relació amb els esdeveniments històrics, convertint-se en un repàs de la història de Catalunya, Espanya i Europa durant el segle XX", ha explicat l'exministre de Sanitat, recomanant la que es considera una de les biografies més completes d'un dels autors més importants de la literatura catalana del segle XX. 

Un cor fortiu Josep Pla
Un cor furtiu Josep Pla (Destino), de Xavier Pla

 

El segon llibre que recomana Salvador Illa és La Passadora (Columna Edicions), de Laia Perearnau. El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat explica que és una "mirada diferent dels conflictes bèl·lics i les seves heroïnes anònimes". "La novel·la se centra en una dona que ho arriscava tot, sobretot la seva vida, per ajudar les persones que fugen dels nazis a passar la frontera a través de les muntanyes de l’Alt Urgell", ha explicat el socialista, que assegura que és una "novel·la que reivindica el paper de les dones de la resistència durant la Segona Guerra Mundial".

Es tracta d'una obra ambientada a Bescaran, un poblet de l'Alt Urgell, un cop acaba la Guerra Civil Espanyola.  El bàndol guanyador domina el poble i el pare de la família de la Sol ha hagut d'exiliar-se a França. Un dia, és testimoni de com un perillós contrabandista viola i assassina una jueva que fugia de la guerra a Europa i la Sol s'ha d'amagar i fugir. Allà coneixerà el món dels passadors i, mentre el Tercer Reich avança fins a la frontera i escampa el terror al seu pas, anirà descobrint que entre els contrabandistes hi ha gent disposada a arriscar la vida per salvar persones que fugen dels nazis.

La Passadora Laia Perearnau
La Passadora (Columna Edicions), de Laia Perearnau

 

El tercer i últim llibre que proposa Salvador Illa als lectors és España, el pacto y la furia (Arpa), del periodista de La Vanguardia Enric Juliana. Segons el líder socialista català, es tracta d'una "anàlisi clarificant i molt treballada sobre els principals esdeveniments polítics de les dues darreres dècades a Espanya". "Juliana, una veu imprescindible per entendre on som i d’on venim des del punt de vista periodístic, repassa els fets amb un estil molt acurat i ens dona les claus per comprendre com pot ser l’Espanya que vindrà", diu el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. 

El periodista Enric Juliana fa una anàlisi del període que va entre els atemptats de l'11-M a la legislatura de l'amnistia. El títol fa referència al fet que a Espanya es pacta i es combat amb fúria. "Es va pactar una reforma molt ràpida de la Constitució per garantir el pagament del deute, es va acordar en pocs dies la llei d'abdicació del rei Joan Carles I, es va pactar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, i s'han pactat moltes coalicions en els diferents nivells de govern", explica la sinopsi de llibre. 

España pacto y furia enric juliana
España, el pacto y furia (Arpa), d'Enric Juliana
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!