La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha anunciat al Parlament de Catalunya que “tenim sobre la taula l’avantprojecte de Llei de Patrocini i Mecenatge, que voldríem portar al Parlament en aquesta legislatura, i la volem fer amb una visió innovadora i moderna per afavorir les noves maneres de mecenatge, per donar suport al teixit cultural i a les més de 3.300 associacions del nostre país”. Es tracta d'una de les velles reivindicacions del sector cultural que s'han discutit durant molt de temps però que no han quallat malgrat generar un cert consens.

Vilallonga ha fet aquestes declaracions arran d’una interpel·lació del grup de Junts per Catalunya sobre la rellevància de la cultura en la societat catalana. “Invertir en cultura és invertir en la cohesió social”, “és un sector essencial per a l’economia del país”, ha afirmat.

La consellera ha donat xifres de tots els esforços d’inversió que es fan des del Departament i de les bones dades del retorn econòmic d’invertir en Cultura, però ha recordat que venim d’una situació d’infrafinançament històric, i que calen més esforços d’inversió. “Reclamem més diners per a Cultura perquè les xifres actuals suposen menys d’un 1% del pressupost”. “Estic convençuda que tots junts seguirem treballant per arribar als objectius que aquest Parlament va aprovar de manera conjunta, i aconseguirem tots plegats augmentar progressivament aquesta inversió”, ha afegit.

La consellera de Cultura ha explicat que a Catalunya tenim 39.558 empreses culturals, que suposen el 34% de les empreses de l’Estat; donen ocupació a 188.000 persones i aporten un volum de negoci d’11.504 milions d’euros. A més, des de Cultura també s’impulsen els sectors més innovadors com la indústria dels videojocs, en la qual en els darrers anys “hem triplicat la facturació arribant a un volum de negoci de 367 milions d’euros”.

Vilallonga ha donat dades del retorn de la cultura, no només en l’àmbit econòmic, sinó també en l’àmbit social i territorial. En aquest sentit, la consellera ha dit que “tenim un gran interès en estabilitzar i incrementar les programacions d’arts escèniques i musicals professionals arreu del territori” i s’ha mostrat satisfeta de les dades del Programa.cat, impulsat pel Departament de Cultura, que no només incentiva la contractació sinó que també fomenta les bones pràctiques entre professionals i programadors.

En aquest sentit, la consellera ha anunciat una línia de subvencions per a festivals pel 2020 d’1,5 milions d’euros; una línia plurianual de 8 milions d’euros a la construcció i millora de les biblioteques i l’augment del 17% del pressupost destinat a la compra de llibres.

Respecte al retorn social, ha destacat les xifres del Programa Argonautes, que ha permès que 8.522 nens i nenes en risc d’exclusió social hagin participat en 150 activitats i hagin visitat un total de 33 equipaments. També ha destacat el programa social de la Filmoteca de Catalunya, que sota el lema ‘Apadrina el teu equipament’, mobilitza més de 2.000 alumnes de diferents centres docents i d’equipament culturals del Raval, que s’han integrat en la vida del barri.

Vilallonga ha subratllat que “el dèficit fiscal és dèficit social” i ha recordat que “el Tribunal Constitucional va suspendre els impostos de l’audiovisual i de les teleoperadores que en 2 anys van suposar la pèrdua de 33 milions que anaven destinats al cinema”.