Aquest divendres, el Liceu prepara una activitat destinada a divulgar l'òpera per tot Catalunya. L'activitat "Liceu a la fresca" portarà el divendres 8 de juliol la retransmissió de l'òpera La Bohème a 121 municipis (120 a Catalunya i un a Menorca). La idea del "Liceu a la fresca", una activitat patrocinada per ENDESA, és obtenir nous públics per a l'òpera. L'objectiu dels organitzadors és que aquesta activitat funcioni com un "catalitzador", com "el gel i la llimona que tirem a la Coca-Cola i que ajuden a alliberen el CO2". Justament s'ha triat La Bohème perquè es considera una òpera fàcil que pot ser entesa fàcilment pel públic.

Presentació

El Liceu ha preparat una presentació de luxe en aquesta ocasió. A l'escenari del Liceu, ja amb part de l'escenari de La Bohème, s'hi han instal·lat una cinquantena d'alcaldes i un gran nombre de tinents d'alcalde i regidors de Cultura. Ha presidit l'acte el conseller de Cultura, Santi Vila, qui ha afirmat que "El Liceu, com un dels grans teatres del món ha d'estar a l'abast de tothom". L'objectiu d'aquesta activitat, doncs, seria "trencar prejudicis" per a que el Liceu "sigui percebut com una institució de tots". També han parlat una delegació dels alcaldes presents: els de Figueres, Martorell, Sant Martí Vell i La Seu d'Urgell. Aquest darrer, Albert Batalla, ha fet una crida a que el Liceu deixés de ser un territori de la Rambla i passés a ser un territori de tots, en tant que institució nacional de Catalunya.

La retransmissió

La retransmissió es farà en fals directe: començarà a les 22h, una hora després de l'any passat. Els comentaristes introduiran l'òpera i facilitaran una explicació de les claus de l'espectacle. S'oferirà als espectadors una panoràmica inèdita de l'obra, que mai no s'havia pogut veure a Catalunya: a més de les 8 càmeres ja usades en altres ocasions, s'inclourà una càmera de 360º, que permetrà que el públic vegi l'actuació com si es trobés al mig de l'escenari. L'organització assegura que s'han revisat tots els procediments tècnics perquè no es repeteixi l'averia de so que va entorpir la retransmissió de l'any passat.

Participació

El "Liceu a la fresca" també pretén estimular la participació del públic repartit pels més de 100 escenaris. Per una banda, els locutors entrevistaran als espectadors durant l'espectacle. Per altra, s'ha llançat una crida a les xarxes socials, perquè la gent enviï les fotografies de l'esdeveniment del seu poble. Aquestes imatges es penjaran a la web de TV3 i algunes d'elles es projectaran a l'intermig de l'obra.

Balanç

És el segon any que s'organitza aquesta activitat. L'any passat hi van participar 10.000 assistents en 14 escenaris. Aquest any el nombre d'escenaris s'ha multiplicat gairebé per 10, i als organitzadors els agradaria arribar a 100.000 espectadors. La projecció simultània de l'òpera va acompanyada per una altra activitat: la celebració de conferències a alguns pobles. El curs passat van celebrar-se 22 conferències, amb una assistència total de 1.370 persones. Als pobles on se celebraven les conferències se'ls convidava a organitzar autobusos per baixar al Liceu. Es va aconseguir que 1.874 persones visitessin el Liceu amb aquesta activitat, i l'organització en fa un balanç molt positiu, que s'espera ampliar aquest any amb la multiplicació de les conferències.

Liceu sense sostre

"Tots som Liceu", és la marca d'aquesta campanya, tot i que queda clar que el Liceu no és una entitat pública, i que per formar part de la Societat del Gran Teatre del Liceu cal ser "titular del dret real de servitud personal sobre alguna o algunes de les llotges o butaques". L'entrada de l'any passat als espectacles subvencionat dins d'aquesta campanya s'elevava als 70 euros, fora de l'abast de molta gent. Per altra banda, no queda clar quina és la diferència entre el "Liceu a la fresca" i una retransmissió televisiva d'òpera, de la qual tothom pot fruir des de casa seva (de fet, qualsevol podrà veure La Bohème, des del seu sofà, pel 33). I els espectadors dels escenaris visualitzaran un fals directe: se'ls farà creure que estan al Liceu, però no compartiran els mateixos tempos que seguiran els veritables espectadors del Liceu. Potser allò que es busca és la sensació, justament, de què "Tots som Liceu". Però curiosament, la retransmissió de l'acte al Palau Robert és per rigorosa invitació, i ja s'han acabat les invitacions. La de la plaça Salvador Seguí, al Raval, a pocs metres del Liceu, però amb un públic probablement ben diferent, és lliure.