Diu la tradició que "només podrà tornar a Girona qui faci un petó al Cul de la lleona". Si ens cenyim a aquesta llegenda al peu de la lletra, doncs, podem vaticinar que els deu subscriptors d'ElNacional.cat que el passat dijous van participar en l'últim acte del Club El Nacional d'enguany no tornaran mai més a la ciutat de l'Onyar. Dit així, la sentència té un deix altament catastròfic, ja que patir l'impediment de no tornar a Girona en cap altre moment de la vida bé que podria considerar-se una forma d'apocalipsi, però en aquest 2020 que ja escura les últimes molles val més aferrar-se a l'esperança que no pas al sofriment pel que és incontrolable, per tant cal llegir la lletra petita de la llegenda: el petó al Cul de la lleona és sagrat, sí, però sempre que una causa de força major com un huracà, una epidèmia de pesta o una crescuda del riu ho impedeixi. Vegi's aquí, doncs, una quarta accepció en forma de pandèmia pel coronavirus.

La lleona Girona

La Lleona, una  mítica peça escultòrica de pedra calcària de Girona ubicada davant l'església de Sant Feliu. (Viquipèdia)

La ciutat immortal

Deixem-nos de fantasies metafòriques i anem al gra, però: descobrir els racons i els secrets de Girona, amb o sense petó al Cul de la lleona, és sempre una delícia. En una activitat comandada per l'Associació de Guies de Girona i amb un 50% de descompte pels subscriptors d'ElNacional.cat, una desena de fidels lectors del nostre diari van gaudir d'un recorregut immillorable pel centre de la capital gironina, amb un passeig exhaustiu pel Barri Vell, els edificis més monumentals de la ciutat i el descobriment dels mites, llegendes i anècdotes més curioses que amaguen els carrerons del Call jueu, un "escenari de pel·lícula", sobretot després de ser l'enclavament del rodatge de Joc de trons.

És sabut per tots que Girona és tres vegades immortal perquè entre el 1808 i el 1809, durant la Guerra del Francès, la ciutat va sobreviure a tres setges que tothom donava per perduts, excepte els gironins, que no van rendir-se mai. Més enllà del que diguin els llibres d'Història, però, la ciutat és eternament immortal també per a qualsevol que la visiti, segurament perquè conèixer la història dels seus monuments, els seus carrers antics i les seves pedres que parlen sense paraules és una experiència inoblidable i que difícilment deixa indiferent a algú. Així va succeir dijous passat amb aquesta ruta, que va tenir una durada d'un parell d'hores i va permetre als participants recórrer escenaris com l'església de Sant Feliu, els Banys Àrabs, el Convent de Sant Domènec, l'Escalinata de Sant Martí, el Pont de les Peixeteries Velles, la plaça de la Independència o la Pabordia.

WhatsApp Image 2020 12 22 at 13.01.16

Una part del grup de subscriptors durant la visita. (Tatiana Ferrer)

Girona, punt final a un any inoblidable

La sortida a Girona ha significat l'últim acte del Club El Nacional en un any 2020 que, segurament, no gosarem oblidar mai. Precisament fa just un any, el desembre passat, José Antich, Iu Forn i Jordi Barbeta visitaven Girona per presentar de forma oficial a la ciutat el nou club de subscriptors d'ElNacional.cat, una comunitat de lectors compromesos amb el diari i amb l'objectiu que ElNacional segueixi informant sobre la realitat catalana des del punt de vista dels catalans. Ningú aleshores s'imaginava el que succeiria uns quants mesos més tard, quan a finals de febrer la paraula "coronavirus" va començar a planar damunt nostre com un núvol llunyà que amenaça aires de tempesta i el 14 de març, finalment, va descarregar per canviar les nostres vides per complet, si més no durant els últims deu mesos.

Girona vista típica Onyar

Girona des del Pont de Pedra, amb una vista privilegiada de l'Onyar. (Viquipèdia)

En tot aquest temps, també el Club El Nacional ha hagut de sobreposar-se a la situació i reinventar-se: els esmorzars presencials que van tenir a personalitats com Artur Mas, Pere Aragonès o Lluís Llach de protagonistes van deixar de ser presencials per convertir-se en virtuals, i ha estat així com des del passat mes de març més d'una trentena de personalitats del món de la cultura, la política, l'economia o la gastronomia han participat setmanalment en xerrades exclusives amb els subscriptors del diari. A més, a principis de juliol el Club va tornar a organitzar actes presencials de petit format, però mantenint l'essència que els fa especials: oferir als subscriptors d'ElNacional experiències úniques i exclusives de forma gratuïta o amb descomptes molt suculents. Ha estat així com en els darrers mesos ens hem endinsat a un celler amb mil anys d'història com Oller del Mas, hem resseguit els secrets de Gala i Dalí al castell de Púbol, hem entès per què Ramon Casas va enamorar-se de Mont Sant Benet o hem tingut accés de la mà de Marc Pons al palau de la Llotja de Mar, possiblement l'edifici monumental menys conegut -per desgràcia- de Barcelona.

Al 2021 li demanem dues coses: la primera, poder tornar a Girona sempre que es pugui malgrat no haver petonejat el Cul de la lleona. La segona, seguir vivint experiències magnífiques amb els nostres subscriptors i continuar construint una comunitat de lectors que, amb la seva aportació econòmica, ens permeti gaudir de la independència editorial que ens agrada defensar. Si vols contribuir-hi, pots subscriure't o fer el teu donatiu clicant aquí.