L'obra "Franco no eren tan dolent com diuen", un quadre firmat pel provocatiu artista finlandès Riiko Sakkinen, que ironitza sobre les virtuts que s'atribueixen al dictador, ha acaparat tota l'atenció el dia previ a la inauguració d'ARCO.

Fira ARC 2 EFE

EFE

El quadre, té un preu de 15.000 euros i forma part de la proposta de la galeria finlandesa Forsblom, una de les habituals de la fira d'art espanyola, que s'inaugura demà.


L'autor ja va competir en polèmica l'any passat amb Santiago Sierra i el seu ninot del rei Felip VI. Llavors, l'artista va presentar Els "nostres Reis favorits", un quadre també amb una imatge del rei al costat del nom d'altres monarques com el Rei Melcior, el Rei Lleó o Burger King.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our Favorite Kings go to #arcomadrid next week. #riikosakkinen #galerieforsblom

A post shared by Riiko Sakkinen (@riikosakkinen) on


Encara que és finlandès, l'autor resideix a Pepino (Toledo) i està casat amb una espanyola. La idea de l'obra que ara presenta va sorgir després que un dels seus fills, en tornar de l'escola, li expliqués que a classe havien parlat sobre el dictador i la professora digués la frase que dona títol a l'obra, "Franco no era tan dolent com diuen".

Al costat de la figura del dictador -amb una estètica molt similar a la de "Els nostres Reis Favorits" - l'autor ha escrit amb retolador algunes de les suposades"fites" del seu mandat.

"Va construir 280 pantans, va crear la Seguretat Social, (...) va implantar les vacances pagades..." i després d'enumerar una sèrie de presumptes èxits, acaba amb: "Va inventar la tauromàquia, el flamenc, la paella, el cigaló, el cubalibre i el calimotxo. Va inaugurar RTVE, Pasapalabra, Qui vol ser milionari?, Gran Hermano , Sálvame, Supervivents i Operación Triunfo (...) Va formar part de Los Payasos de la Tele i de Los Lunnis".

"Cal llegir fins al final. L'autor crea la seva pròpia 'fake news'. Al principi sembla veritat, però després tot és un disbarat", ha explicat a Efe Aino Pisila, mànager de l'estand de la galeria a ARCO.

Entre elles, també es troba una obra de Pedro G. Romero, a la galeria sevillana Alarcón Criado, que per commemorar els seus deu anys a la fira espanyola, ha portat "una selecció molt especial".

foto Rei fira ARC EFE

EFE

Entre les obres exposades, es troba "El rey del sueño", una obra de 1990 en la qual apareix una foto modificada del rei Joan Carles i que té un preu de 30.000 euros. En la imatge, la figura del rei està envoltada per "un halo" que l'autor fa sobre la mateixa fotografia amb un procés químic.

"L'artista reflexiona sobre la representació oficial de la reialesa", ha assenyalat Efe un dels amos de la galeria, Julio Criado, que no creu que l'obra tingui cap caire polèmic.