Per commemorar el centenari d'Eusebi Güell, s'ha organitzat el Festival Güell, un cicle de concerts que tindrà lloc al Palau Güell i a altres espais relacionats amb la figura d'aquest personatge com: la Cripta de la Colònia Güell, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, els Pavellons Güell, el Monestir de Pedralbes i el Palau Moja. El Festival ha estat presentat pel vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, juntament amb la directora del Palau Güell, Carme Perella. El cicle, elaborada pel Palau Güell de la Diputació de Barcelona, compta amb la col·laboració de l'Associació per al Foment de la Música Clàssica i l'assessorament musical dels musicòlegs Francesc Cortès i María Sanhuesa.

Eusebi Güell y Bacigalupi, de Ross, La Ilustració Catalana, 15 06 1888

Eusebi Güell. Foto: Paciano Ross.

Dones, i altres compositors modernistes

El primer concert serà aquest dissabte, 3 de març, sota el títol "Les modernistes del Palau Güell". Un repertori integrat per obres escrites per dones compositores catalanes del modernisme. S'han programat obres de les més destacades: Carme Karr, Narcisa Freixas, i de les dues filles d'Eusebi Güell: Isabel i Maria Lluïsa. El següent concert del mes de març serà, el dia 10, amb "Músiques de cambra al Palau", en honor a la música de cambra que va ser present als actes celebrats al palau Güell en vida d'Eusebi Güell. S'interpretaran obres que havien sonat als concerts de finals s. XIX i principis del XX: Franz Liszt, i també obres dedicades als Güell, de Nemesio Otaño, al costat d'obres escrites per les filles Güell. I el dia 24, tindrà lloc el concert "La cançó: poesia i èpica al Palau Güell". Eusebi Güell va promoure la música catalana, però alhora va recolzar els Jocs Florals. Al costat de peces del professor de la família, Josep Garcia Robles, i d'Isabel Güell, se sentirà la cançó francesa d'època.

Exposició Maria Lluisa Guell al palau Guell - Sergi Alcàzar

Pintura de Lluïsa Güell. Foto: Sergi Alcàzar.

Concerts amb visita

Cada activitat inclou una part cultural-històrica amb una visita guiada per tal de contextualitzar l’espai on es fa el concert i la relació que té amb  la figura d’Eusebi Güell. D’altra banda, la part musical inclourà una presentació del concert a càrrec d’un especialista musical, el concert i el col·loqui posterior.

Els Güell i el palau

Carme Parella ha destacat que "els Güell van estar sempre molt vinculats a la cultura musical". Per la seva banda, Martí Pujol ha agraït "la confiança de la família Güell envers la Diputació de Barcelona ja que l’any 1945 van cedir el Palau a la corporació per tal que se’n fes càrrec del manteniment i pogués estar obert a tota la ciutadania». I ha afegit que vol "donar a conèixer aquest important patrimoni a tota la ciutadania i difondre la figura d’Eusebi Güell com a gran impulsor de la cultura catalana".

Palau Guell Piggyofdoom wikipedia

Entrada del Palau Güell. Foto: Piggyofdoom.

Güell, Gaudí i la cultura

Eusebi Güell va ser el mecenes d'Antoni Gaudí, i va ser ell qui va encarregar a l'arquitecte la construcció del seu palau, en un moment en què Gaudí no era gaire conegut. També va promoure músics com en Josep Garcia Robles, Rodríguez d’Alcántara, Isaac Albéniz o el poeta Ramon Picó i Campamar, que va ser l’administrador de Güell. Eusebi Güell es va preocupar perquè les seves filles grans, Maria Lluïsa i Isabel Güell, tinguessin una bona formació musical amb els millors professors, entre ells, l’organista francès Eugène Gigout. Maria Lluïsa i Isabel van ser compositores, organistes i pianistes. Solien tocar sovint l’orgue del saló central del Palau per al seu propi gaudiment i per a la família i amics.