Entre aquest divendres i el diumenge se celebren les festes de Santa Eulàlia, la copatrona de Barcelona. Aquest any se celebra, coincidint amb la festa, la sisena edició de LLUM BCN, un festival que usa artísticament la llum i les noves tecnologies per transformar l'espai urbà. En aquest festival es donarà cabuda a nous talents, que buscaran formes de reinterpretar la ciutat mitjançant l'ús de la llum. Tot i que el centre neuràlgic del LLUM BCN serà el Born Centre de Cultura i Memòria, també es decoraran patis de Ciutat Vella i grans edificis com el Palau de la Generalitat, on s'hi organitzarà l'espectacle Colorama, projectant llums sobre la façana, el divendres, el dissabte i el diumenge vespre.

Cultura popular

Un dels aspectes més sòlids de les festes de Santa Eulàlia és la cultura popular. Al Palau de la Virreina s'ha instal·lat una exposició de gegants i gegantons, presidits per La Laia, la gegantona que només surt de cercavila per les seves festes, a La Passejada de les Laies (diumenge al matí, a les 9h, i al vespre, a les 18h30). El divendres, a les 20h15, sortirà de la plaça Sant Jaume, el cercavila dels Protocols de l'Àliga, que aniran fins a Santa Maria del Mar. Estarà format per Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda. A les 9 del vespre, a la catedral, hi haurà un espectacle de música i dansa, Eulàlia, a càrrec de l'Esbart Ciutat Comtal. Dissabte al matí se celebraran les trobades de gegantons, de nens sardanistes i de dansaires infantils i juvenils. Dissabte per la tarda hi haurà actuacions d'esbarts dansaires i de tabalers. Un dels punts forts de la festa serà el correfoc, que sortirà de la Plaça Nova a les 20h i anirà fins a la plaça Sant Jaume a través dels carrerons de Ciutat Vella. El diumenge, la plaça Sant Jaume es convertirà en el centre dels espectacles: hi haurà els Falcons de Barcelona, exhibició de La Moixiganga i, al migdia, es celebrarà la tradicional Diada Castellera. Per la tarda, hi haurà sardanes.

Festa per joves

El Moll de la Fusta és l'espai reservat per a la festa de la Lali Jove. El dissabte per la tarda s'hi instal·laran activitats juvenils i tallers (de ràdio, de salut, de pintura...). A les 20h hi començarà un gran concert que comptarà amb la participació d'Ice Crime, Radical District, 9Son, Oques Grasses i Tremenda Jauría.

Museus accessibles

Molts museus i centres culturals de Barcelona el diumenge 12 organitzen una jornada de portes obertes. Les activitats i els horaris són molt variats, perquè hi ha un gran nombre d'activitats especials per a Santa Eulàlia (com les visites comentades a un antic parc de bombers), i per això és convenient consultar la seva programació abans d'anar-hi. Hi ha moltes altres activitats previstes en el marc de les festes: entre d'altres el divendres, a les 12h i a les 19h, hi haurà audicions del carrilló del Palau de la Generalitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat