El FAD presenta, com cada any, els millors dissenys que s'han presentat al seu concurs anual, i ho fa amb una exposició al Museu del Disseny: El millor disseny de l'any. Enguany s'havien presentat 2.200 obres (són els mateixos creadors qui s'inscriuen al concurs) a les quatre categories: arts gràfiques, arquitectura, moda i art. I d'aquestes 2.200 se n'ha fet una tria, que inclou totes les obres guanyadores i les finalistes (tot i que en algunes categories encara no s'han presentat el resultats de les deliberacions del jurat). Són, en total, més de 300 peces exposades. S'ha decidit donar el Premi Laus d'Honor a la dissenyadora Ana Zelich, "pionera del disseny al món digital". Aquests premis es lliuraran el dijous 20 de juny durant la Nit ADG Laus'19, en el marc del Barcelona Design Week. I els objectes que obtinguin els premis s'incorporaran a les col·leccions del Museu del Disseny.

La vitalitat d'un sector

A l'exposició s'hi poden veure obres de disseny ben variades: de vestits a parcs, d'ampolles de vi a murals, d'instal·lacions efímeres a llibres, passant per les obres per a tecnologies digitals, cada cop més importants, i els cartells, que viuen un autèntic revival amb un punt de retorn als orígens. Mentre alguns dissenys no paren de sofisticar-se, alguns creadors retornen a allò més essencial. Els organitzadors del certamen estan molt satisfets amb les obres que s'han presentat a aquesta convocatòria i manifesten que la seva qualitat demostra la vitalitat del sector. Afegeixen que s'hi han presentat molts estudiants, amb obres d'una sorprenent maduresa. En realitat, els premis s'organitzen en 4 categories diferents, atorgades amb jurats diversos i amb sistemes de premi separat. En la categoria de disseny gràfic i comunicació visual fins i tot s'han incorporat nous apartats de competició per als videoclips i per a la innovació interactiva digital.

Arquitectura en tots els àmbits

Els premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme han comptat amb més de 600 obres en concurs, en quatre categories: arquitectura, interiorisme, ciutat i paisatge, i intervencions efímeres. Curiosament, el nombre de projectes d'obra pública en concurs ha disminuït sensiblement respecte a anys anteriors i en canvi ha crescut molt el nombre d'habitatges unifamiliars de gran format. I s'ha constatat un augment dels projectes d'instal·lacions efímeres.

Premi a Pedro Rovira

Els premis MODA-FAD són els més recents, ja que enguany s'arriba a la segona edició. En el marc d'aquests guardons s'ha volgut concedir el premi d'honor a Pedro Rovira. En aquesta categoria el jurat ja ha desvelat la seva resolució. Carlota Barrera ha obtingut el premi a la Indumentària; Pardo Hats, el premi als Complements per una original col·lecció de barrets. Rebeca Sueiro ha rebut el premi d'Estilisme, i Gucci SS18, d'Ignasi Monreal, ha guanyat el premi al millor audiovisual de moda, mentre que Mireia Panisello ha guanyat el premi als Estudiants amb una obra centrada en la sostenibilitat: és elaborada amb retalls.

Entre la matèria i l'altre

A l'exposició també es presenten les 38 peces finalistes dels premis ArtsFAD, que atorga l'Associació d'Artistes i Artesans del FAD (A-FAD). En aquesta selecció hi destaquen dos eixos d'interès: el primer és el de les obres que busquen explorar la materialitat; el segon, explora la qüestió de l'altre, el diàleg i la interseccionalitat. En conjunt, una aproximació completa però un tant desmanyegada, al món del disseny català més actual.