A la cúpula del Centre Comercial Arenas, l'antiga plaça de toros, s'hi ha inaugurat l'exposició The Art of the Brick, que recull una col·lecció d'escultures realitzades per Nathan Sawaya. La peculiaritat de l'exposició és que Sawaya no treballa ni amb fang ni amb bronze, sinó amb peces de Lego. Algunes de les obres són espectaculars, com l'immens esquelet de Tyrannosaurus rex, de 6 metres de llarg, que presideix una de les sales, fet amb 80.020 peces.

De la joguina a l'art

Sawaya tan sols esculpeix amb Lego. Però no considera que ell sigui una excepció: defensa que no hi ha barreres entre el joc i l'art, i espera que qualsevol nen, després de veure l'exposició, s'animi a experimentar. De fet, al final de l'exposició hi ha un espai amb milers de peces de Lego perquè les visites infantils puguin fer les seves provatures.

El Lego més espectacular

Sawaya no amaga que manté molt bona relació amb la fàbrica de joguines Lego. De fet, al seu estudi té cinc milions de peces d'aquesta marca per fer les escultures. I a la sortida de l'exposició hi ha una botiga on es venen caixes d'aquesta joguina. L'ús de grans quantitats de peces li permet fer escultures de gran mida. Són especialment espectaculars les figures humanes a mida real, com Blau, la figura d'una nedadora, que es presenta sota una molt adequada il·luminació de color blau.

Més enllà del maquetisme

Les primeres peces d'en Sawaya es limitaven a presentar de forma molt realista alguns objectes: un llapis, un ordinador, un violí... Però a mesura que anava consolidant la tècnica va començar a fer figures més ambicioses, a les quals volia impregnar de sentit artístic. Entre d'altres, Groc, un home groc obrint-se el pit, d'on en surt un devessall de peces de Lego. O Mans, una figura de color gris on es plasma el pitjor dels malsons de Sawaya: la pèrdua de les mans, essencials per al seu treball. I Màscara: un home que s'arrenca la cara sencera i deixa al descobert el buit del cap.

Experimentar amb joguines

En els darrers anys, Sawaya ha anat duent la seva obra cap a formes cada cop més experimentals. Per una banda ha reproduït pintures com la Mona Lisa o escultures com El pensador de Rodin, tot amb Lego, però ha anat més enllà i ha fet coses més imaginatives, com donar una visió tridimensional del famós quadre El crit, d'Edvard Munch (una obra que es pot veure a Las Arenas). També ha experimentat tot combinant la seva escultura amb fotografies, amb una col·laboració amb el fotògraf Dean West. Una de les peces estrelles d'aquesta col·laboració, un vestit vermell fet de Lego, s'exposa també a Barcelona.

El Lego al carrer

Sawaya acostuma a presentar-se a centres comercials i a grans centres. Però té un projecte d'art de carrer. Fa unes petites figures, d'uns quaranta centímetres, que representen una figura humana abraçant alguna cosa. Acostuma a deixar-ne algunes abraçades, de tant en tant, a bancs públics, a fanals, a senyals... N'ha alliberat a moltes ciutats, però només solen durar unes poques hores. De seguida hi ha algú que les agafa...

El pitjor dels dies com a artista és millor que el millor dels dies com a advocat

L'home de la corbata

Sawaya és un artista que vesteix com un advocat, com un advocat relaxat, lleugerament informal, però com un advocat. I és que, de fet, Sawaya és advocat. Va exercir durant anys com advocat especialitzat en plets empresarials, prometedora promesa d'un gran gabinet. Però en el temps lliure, per relaxar-se, es dedicava a muntar peces amb el Lego (un joc al qual jugava des dels vuit anys). I va començar a vendre algunes de les primeres escultures.

Fotografia: Working in Studio. The Art of the Brick.

Abandonar la carrera

Un dia va decidir deixar l'advocacia, no tornar a exercir i treure l'artista que, segons ell, havia portat sempre a dins. Una de les seves obres, Autoretrat, ho representa: Del ventre d'un encorbatat home gris, en surt una figura de color rabiosament roig. Ara, a Sawaya els coneixements de dret només li serveixen per negociar els propis contractes, tot i que de l'antiga professió li ha quedat una tendència a vendre's de forma una mica impúdica, amb apel·lacions a "combatre la negativitat" o combatives proclames estil "Si vols, pots". Ara, Sawaya recorre el món contínuament amb les exposicions. I assegura que viatjant i passejant li arriba la inspiració per fer d'altres obres. No es penedeix gens d'haver canviat de vida. Assegura que "el pitjor dels dies com a artista és millor que el millor dels dies com a advocat". 

Art al centre comercial

L'exposició de Sawaya es presenta a la cúpula del Centre Comercial Arenas. Un àmbit en què es valora més l'espectacularitat que la profunditat. I en aquest punt, s'acompleixen les expectatives. Hi ha fins i tot un espai pensat perquè els visitants es puguin fotografiar, en una butaca, al costat d'una esculptura de Lego de mida natural. Les peces, reforçades per un muntatge i una il·luminació més aconseguits, són imponents, però no indueixen a grans reflexions. I, fidel a la visió de l'art com a negoci pròpia dels centres comercials, els preus són ben elevats: 14,5 euros per adult, i 8,5 euros per nen de fins a 12 anys.