L'any 1969 els Beatles publicaven el seu disc Abbey Road, un àlbum que passarà a la història per cançons com aquella delícia pop firmada per George Harrison de títol 'Here Comes the Sun'. I amb aquesta 'Something', també de Harrison, 'Octopus's Garden' de Ringo Starr o 'Come Together', aquesta ja del tàndem habitual Lennon-McCartney.

Abbey Road també és recordat per la seva portada amb els quatre Beatles creuant el pas de vianants que els porta a l'estudi de gravació en el qual van inmortalitzar la majoria de cançons que conformen el seu repertori. Aquesta imatge va donar lloc a mites i llegendes: McCartney apareix descalç i van voler veure en aquest gest una pista sobre la mort de l'autèntic baixista (a l'Índia anar descalç és símbol de mort, o alguna cosa així, asseguraven els conspiránoics).

Aquest estudi d'enregistrament al qual es dirigeixen és Abbey Road, nom amb que els Fab Four van batejar el seu onzè àlbum. Un racó que és part imprescindible de la història de la cultura popular contemporània que aquests dies celebra el seu 90 aniversari. Una efemèride que s'està festejant amb l'obertura de les seves portes al públic per primera vegada en la seva història.

abnbey road beatles
Portada de l'àlbum Abbey Road dels Beatles

El primer estudi de Londres

Ubicat al districte St John's Wood, una de les zones més privilegiades de Londres, la història dels estudis es remunta a 1928, quan la Gramophone Company va comprar l'habitatge del número 3 d'Abbey Road. Una enorme casa de 9 habitacions que havia estat construida el 1829. La idea era obrir els primers estudis d'enregistrament de la capital britànica. La seva inauguració va ser el 12 d'agost de el 1931, poc abans que la Gramophone Company fos adquirida per la totpoderosa Electric and Musical Industries (EMI).

Al llarg de la seva gairebé centenària història, els Abbey Road han estat refugi creatiu d'algunes de les principals estrelles del firmament musical. Els Beatles van gravar en ells gairebé la seva discografia sencera. Pink Floyd van modelar a les seves peixeres Dark Side of the Moon, inqüestionablemente, una obra culminant del rock.

Abbeyroadtomswain
Una de les sales de gravació dels estudis Abey Road

Un estudi de pel·lícula

Stevie Wonder, Iron Maiden, Michael Jackson, The Alan Parsons Project, Freddie Mercury, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, U2, Kylie Minogue, Lady Gaga, Amy Winehouse, Adele, Oasis... Són una petitíssima mostra dels grups i artistes que han immortalitzat les seves composicions en els estudis Abbey Road.

Als Abbey Road també s'han gravat les bandes sonores per a superèxits com Harry Potter, A la recerca de l'Arca Perduda, La Pantera Rosa, El senyor dels anells o La Guerra de les Galàxies.

Celebrant el seu 90 aniversari, els responsables d'Abbey Road, per primera vegada en la seva història han decidit obrir les seves portes al públic. Una experiència única de què es podrà gaudir fins al pròxim 15 d'agost.

La casa ofereix al visitant un tour per les principals estances de l'estudi, racons desbordants d'història que faran les delícies de melòmans i fans malaltissos de la música. Això sí, heu d'estar predisposats a gastar-vos les 100 lliures, uns 115 euros, que costa l'entrada.