L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha reivindicat aquest divendres des de Brussel·les el dret a la llibertat d'expressió en un acte on diversos escriptors han llegit textos i poemes. "Aquest dret s'està vulnerant sistemàticament i volíem fer un acte de protesta per la repressió que estem patint des de l'estat espanyol, tant del govern com del sistema judicial i policial", ha explicat la presidenta de l'AELC Bel Olid.

L'escriptora ha dit també que si bé la intenció inicial era celebrar l'esdeveniment a la seu de la Generalitat a la capital belga han preferit fer-ho al Casal Català per no "cedir als xantatges" del govern espanyol davant d'un acte "polític". "I pensem exercir la llibertat amb la força de la paraula", ha conclòs. Per la seva banda, el conseller de Cultura, Lluís Puig, ha celebrat que hi hagi un "espai de llibertat" i ha afirmat que mentre el Consell de Ministres "es dedica a perdre el temps" l'associacionisme cultural "s'organitza". L'acte ha comptat amb l'assistència de Puig i també dels altres dos consellers que són a Bèlgica: Toni Comín i Meritxell Serret.

Tal com estava previst, han llegit textos i poemes diversos membres de la Junta Directiva de l'AELC (Jordi Martín Lloret, Bel Olid, Gemma Pasqual i Sebastià Portell), tres poetes per a cadascun dels territoris naturals de l'associació (el català Francesc Parcerisas, la valenciana Teresa Pascual i Ismael Pelegrí en representació de les Illes). Roser Sebastià, en representació d'Òmnium Cultural, ha llegit un poema de Roc Casagran dedicat al president de l'entitat empresonat, Jordi Cuixart.

De forma improvisada, també s'han sumat a la lectura de poemes Puig i Serret així com la presidenta del Casal, Roser Maresma, que ha llegit Ventura Gassol, qui va patir l'exili.

Durant les darreres setmanes va tenir lloc precisament a la delegació del Govern la celebració de la Setmana Catalana a Brussel·les amb motiu de Sant Jordi durant la qual la intervenció de Puig en un acte homenatge a Manuel de Pedrolo va tenir com a conseqüència el cessament de la llavors directora de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell.