El XXXI Premi Internacional Catalunya ha guardonat l'escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest divendres que el guardó ha reconegut l'activista per la seva "distingida" i "arriscada" obra literària i per la seva defensa de les llengües africanes, basada en la noció de l'idioma com a cultura i memòria col·lectiva.

L'escriptor és un dels autors africans més prolífics i reconeguts, que en tots els seus gèneres barreja la profunditat de les tradicions africanes amb una descripció "sensible" i "despietada" de la situació social i política del seu país, Kenya. El jurat ha destacat la combinació entre l'anàlisi crític de l'entorn social amb un "empàtic" i "incisiu" tractament dels personatges.

El jurat ha considerat que Ngũgĩ wa Thiong'o, que s'autoanomena "guerrer de les llengües", qüestiona la tendència dels escriptors africans a escriure en les llengües dels colonitzadors. De fet, en un dels seus assaigs més influents, 'Descolonitzant la ment', reivindica l'ús de les llengües maternes com una arma contra el supremacisme de les cultures dominants, tant a l'Àfrica com a la resta del món.

Com a dramaturg buscava que les obres de teatre tinguessin un caire social i polític. L'obra 'Em casaré quan vulgui', representada en kikuiu, la seva llengua materna, li va merèixer un any en presó preventiva. Des de llavors va decidir abandonar l'anglès com a llengua de creació i a la presó va escriure la seva primera novel·la en paper higiènic en llengua kikuiu, 'Dimoni crucificat'.

En el terreny de l'assaig, ha contribuït a la teoria del colonialisme i a la literatura testimonial, combinant l'assaig i autobiografia en un exercici magistral d'evocació alhora personal i històrica. Segons el jurat, en l'obra es concep el poder de la imaginació capaç de percebre allò universal en la "peculiaritat més diminuta com una experiència viscuda".

Està previst que el lliurement del guardó a Ngũgĩ wa Thiong'o, que l'artista ja ha acceptat, es faci el primer trimestre de l'any 2020 en una cerimònia presidida per Torra. Això si, sempre que l'estat de salut de l'escriptor ho permeti perquè actualment es troba als Estats Units recuperant-se d'una malaltia.

Segons ha explicat Torra, l'artista ha acceptat el guardó i, en una carta d'agraïment, ha destacat que les llengües han de relacionar-se entre elles, no com una "jerarquia" sinó en "igualtat".

74 candidatures s'han presentat al premi de 2020. Precisament el jurat ha considerat que la qualitat de tots els que s'han presentat ha estat molt alta però que la decisió dels membres del tribunal per escollir Ngugi Wa Thiong'o ha estat molt "contundent".