La periodista Sònia Pau ha presentat aquest dimarts el llibre Pioneres. Dones referents en la transformació dels cossos de seguretat (Editorial Fonoll). L'acte, celebrat al Palau Robert, ha comptat amb la participació del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i d'algunes de les protagonistes del llibre. Alba Alfageme, psicòloga i cap del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior, ha estat l'encarregada de conduir-lo.

Concretament, Pioneres són 12 històries de vida de dones que treballen al cos de Mossos d'Esquadra, Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil i el 112 que han hagut d'obrir-se pas en un món tradicionalment dominat per homes.  

02 pioneres
 

D'entrada, Alfageme ha destacat la importància de les dones que protagonitzen el llibre i totes les que formen part dels diferents cossos de seguretat i emergències. "Les hem de posar al centre i agrair que hagin desbrossat aquests camins. Si som on som és gràcies a totes vosaltres", ha afirmat. Dit això, ha subratllat que és molt important que expliquin aquestes situacions que han viscut i que les han incomodat, situacions en què han hagut de lluitar pel simple fet de ser dones i voler ocupar un lloc de feina dominat pels homes. I ho ha reblat, tot assegurant que "incorporar dones només ens porta beneficis".

A continuació, Sònia Pau, autora del llibre, ha explicat que són 12 dones que viuen moments de transformació, ja que és ara quan s'està avançant en la feminització del personal i s'estan aplicant polítiques feministes als diferents cossos de la Generalitat.  En aquest sentit, ha comentat que tenen professions en procés de canvi, no només perquè cada cop hi arriben més dones, sinó també perquè busquen canviar paradigmes amb noves maneres de liderar, d’organitzar-se i de relacionar-se. "Configuren camins de drets i possibilitats per a altres dones", ha assegurat.

Pioneres
 

Ràpidament, Sònia Pau ha donat pas a les protagonistes del llibre, que han fet breus comentaris sobre les històries que els lectors trobaran al llibre. La primera ha estat l'agent rural Laia Fusté, que ha explicat que al Vallès Oriental és l'única agent rural dona. "Intento aportar una altra visió de les coses, però estan cansats de sentir-me", ha comentat, amb to sorneguer. I ha expressat que li agradaria que veiessin les coses des de la seva cadira. "Són molts anys d'estar enfadada, però sovint no soc capaç de fer-ho arribar d'una manera calmada", ha assegurat. I ha conclòs que són els homes els que han de començar a canviar. 

Esther Fornas, mossa d'esquadra jubilada, ha relatat vivències dels seus inicis per reflectir la mentalitat retrògrada que encara imperava i ha assegurat que "hi havia destins concrets en què no entraven dones". 

Al seu torn, la bombera Jael Soro ha declarat que ella no seria bombera si no fos pel seu pare. "Quan era petita no tenia referents femenins", ha dit. De fet, segons ha explicat, fa 5 anys que és bombera i mai no ha compartit torn amb cap dona. I ha afegit que "quan entres en un lloc tan masculinitzat, has de demostrar el doble". "Et posen en el punt de mira", ha reblat.

02 Acte Pioneres
Foto: Departament d'Interior

Amanda, treballadora del 112, ha explicat que, en el seu cas, on més s'està notant la feminització és en l'ocupació d'alts càrrecs per part de dones, ja que la plantilla del 112 ja estava força feminitzada. 

Cecilia, la primera dona que va formar part del cos de Bombers, també ha assistit a l'acte. I ha tingut l'oportunitat de compartir la seva experiència. "Soc la primera dona que va formar part del cos de bombers, concretament de l'oficina del servei de prevenció", ha explicat. Sobre aquest punt, ha comentat que sempre recordarà el seu primer dia per l'impacte que va crear. "Es qüestionava que una dona pogués fer aquesta feina", ha asseverat. No obstant això, ha deixat clar que la relació que he tingut amb els seus companys sempre ha estat extraordinària i que les coses negatives viscudes pel fet de ser dona han estat provocades per "qüestions estructurals".

dones llibre pioneres / Departament d'Interior
Foto: Departament d'Interior

Finalment, el conseller Joan Ignasi Elena ha assegurat que, si no es prenen determinacions clares i severes, els canvis no es produeixen.  En aquest sentit, ha comentat que quan es prenen mesures les dones se senten cridades. I és que, segons ha explicat, cada vegada més dones volen entrar al cos de Mossos d'Esquadra, d'Agents Rurals o Bombers.

Ha conclòs l'acte, tot fent un agraïment a les dones que formen part dels diferents cossos de seguretat i emergències de la Generalitat i demanant disculpes a les dones que han patit algun tipus de discriminació per ser dona.