Aquesta setmana es celebra el festival DocsBarcelona, que passejarà el millor cinema documental per tres espais de Barcelona: l'Aribau Club, el CCCB (que oferirà l'Auditori i el Teatre) i l'Antiga Fàbrica Damm. Es tracta de documentals recents, que en gairebé tots els casos es podran veure subtitulats en català o en castellà. Podeu consultar la programació aquí. Els que no puguin assistir a les sessions, tenen la possibilitat de veure alguns dels documentals projectats a casa seva, a través de Filmin. Paral·lelament hi haurà diverses sessions pensades per a professionals on s'abordaran temes com el finançament de projectes audiovisuals o la narració transmèdia i on es tractarà de posar en contacte finançadors i creadors locals.

Actualitat en la secció oficial

21 pel·lícules competeixen pel Premi DocsBarcelona TV3 al millor documental. Hi ha una representació molt nombrosa de films sobre temes de la màxima actualitat: Bakur, de Çayan Demirel i Ertugrul Mavioglu, explica la vida dels guerrillers kurds en territori turc; Sonita, de Rokhsareh Ghaem Maghami mostra la vida d'una jove refugiada afganesa a l'Iran que vol dedicar-se al rap; Inside the Chinese Closet, de Sophia Luvarà, explica la vida dels gays i les lesbianes xinesos que no gosen mostrar la seva identitat sexual; i l'odissea dels refugiats siris ens és explicada a The Longest Run, de Marianna Economou, i també a Síria: una història d'amorde Sean McAllister.

Originalitat

Però a la secció oficial hi ha també pel·lícules d'un altre caire: Beyond the Fear explica la història d'una dona, Larisa Tremblover, que s'obsessiona amb la figura de l'assassí de Yitshaq Rabbin, abandona el seu marit per ell, el visita a la presó i acaba tenint un fill amb ell. Pep Gatell i l'equip de La Fura dels Baus, a Campo a través. Mugaritz, intuyendo un camino, presenta una reflexió sobre la mirada filosòfica sobre la gastronomia dels treballadors del restaurant Mugaritz; Freightened. El cost real del transport marítim, és un documental català sobre els problemes medioambientals derivats del transport marítim; l'argentí Martín Solá descriu a La familia chechena els rituals dels sufís de Txetxènia...

Latitud: en clau ibèrica i llatinoamericana

Enguany el festival inaugura una nova secció: Latitud DocsBarcelona, dedicada a documentals de la Península Ibèrica i de l'Amèrica Llatina. En aquesta categoria, que té el seu propi premi, hi participen tres films catalans: La metamorphosis, de Manuel Pérez, sobre el triomf de Barcelona en Comú; Sexe, maraques i chihuahues, de Diego Mas, sobre la vida del músic Xavier Cugat; i Toni Segarra: Un tipo que escribe anuncios, de José Manuel Pinillo, sobre el famós publicista. Competiran amb un documental basc sobre el diari Egunkaria, tancat de forma ben polèmica, amb un film equatorià sobre el president Rafael Correa, i amb un documental colombià sobre la lluita d'una mare perquè la seva filla greument malalta sigui atesa pel caòtic sistema de salut públic colombià.

Els novíssims

Al DocsBarcelona s'hi han reservat dues sessions per a l'exhibició de les produccions dels estudiants universitaris de Comunicació Audiovisual. Aquestes onze pel·lícules locals participaran en un concurs per al premi DOCS-U. Hi ha una gran diversitat entre aquestes produccions, des dels maltractaments a les nenes als internats franquistes, fins a la vida dels esportistes d'elit que no aconsegueixen despuntar, passant per la història del casino de la Rabassada.

Fi de festa

Fora de competició s'hi projecta Alcaldessa, de Pau Faus, sobre Ada Colau, i City of Dreams. A Musical, en què s'explica la vida dels alumnes d'una escola de Bombai amb clau de musical de Bollywood. El DocsBarcelona també ha previst una taula rodona amb 3 destacats directors presents al festival, i una conferència-projecció a càrrec de Pere Portabella. Hi haurà cinc sessions de Docs & Teens, debats amb directors després de la projecció de les seves obres. Metges Sense Fronteres oferirà al CCCB l'exposició Seguir con vida, en què es tracta de sensibilitzar a l'opinió pública sobre la tragèdia dels refugiats. El festival es clourà el diumenge 29, a les 19h a l'Aribau Club, amb la projecció d'Un tango más, de German Kral, un homenatge a María Nieves i Juan Carlos Copes, la parella més famosa de balladors de tango, dos artistes que duen 50 anys ballant junts i han mantingut una tortuosa relació sentimental.

 

Fotografia de portada: Sonita, de Rokhsareh Ghaem Maghami.