La doctora Montse Folch, metge, nutricionista i acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. Avui ens explicarà la relació que hi ha entre els colors dels aliments i les seves propietats.

Introduir la primavera en la nostra cistella de la compra

Els colors dels aliments sovint tenen més relació del que ens pensem amb els seus valors nutricionals. La doctora Folch ens explica que els pigments d'alguns aliments actuen com a antioxidants perquè no es facin malbé i, a la vegada, aquests aporten el toc de color.

El color taronja

El color taronja el trobem en fruites com per exemple l'albercoc, les nectarines i el litxi, que aporten vitamina C al nostre organisme i a més contenen betacarotè. Aquest pigment es transforma en vitamina E quan fem la digestió. A més, ens prepara la pell per a l'estiu i millora el cabell. I també aporta luteïna, que ens ajuda a millorar la visió. 

albercocs

El color vermell

El licopè és el pigment que dona el color a fruites com el tomàquet o les cireres. És molt bo per augmentar les defenses del nostre organisme en general i també quan es pateix alguna malaltia com el càncer de pròstata o de mama. 

cireres - unsplash

Una altra característica que la doctora Folch ens explica sobre les cireres és que contenen melatonina i això ens pot ajudar a dormir millor, però hem de tenir en compte que a algunes persones els poden resultar indigestes. 

El color verd

Un altre aliment que ajuda a agafar el son és l'enciam. Una verdura de temporada que, a més, té molt poques calories, ja que és 95% aigua.
D'altra banda, els espàrrecs (que poden ser tant verds com blancs) també són de temporada i tenen propietats diürètiques, que ajuden a la funció renal.

enciams - unsplash

Esperem que amb aquests consells ompliu la vostra nevera de colors!

La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia. 

  • 1988 Inicia la consulta privada de nutrició i dietètica a Barcelona
  • 1989 Primeres col·laboracions en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica de l'Institut Dexeus de Barcelona
  • (1988-1990) Metge assistent en el servei de Cirurgia de l'Hospital del Sagrat Cor de Barcelona
  • (1990-1992) Metge d'urgències del Centre Hospitalari d'Andorra, per concurs públic
  • (1993) Membre agregat de l'Institut Dexeus de Barcelona, en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica com a responsable de Nutrició, Dietètica i Medicina Estètica

Des de 1996 fins a l'actualitat:

  • Membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (des de desembre del 2015)
    Acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició
  • Consulta de Nutrició i Dietètica com a membre associat al Centre Mèdic Teknon
  • Membre numerari de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques a Catalunya i Balears (des de 1992)
  • Soci numerari de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària)
  • Soci fundador de la SEMAL (Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat)

FOTO 1

Va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (ed. Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions: Menja bé, viu millor (ed. Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (ed. Styria, 2009); Frutoterapia (ed. Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (ed. Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (ed. Cossetània, 2020).

I com a coautora: ¿Qué comemos hoy? (amb el xef Quim Marqués, ed. Belacqua, 2002); Cuina per a solters I i II (amb el xef Ismael Prados, ed. RBA / La Magrana, 2004); Los dos lados de la báscula (amb el periodista Jordi Cervera, ed. Planeta, 2013; trad. catalana ed. Angle, 2013). Ha col·laborat amb Magda Oranich en el seu llibre Ganes de viure (pautes alimentàries contra el càncer); amb Maribel Bandrés a La imagen del hombre profesional; també en el llibre Yo cocino, tú pintas (100 receptes solidàries), Terapia de amigos (40 articles solidaris contra el càncer de mama).

Folch també és consultora de nutrició per a diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos en l'àmbit de la nutrició, tant nacionals com internacionals, així com professora en el màster de Fisioteràpia (Girona, 2012).