Diu la llegenda que el Banc d'Espanya és inexpugnable, que no es pot atracar. Una fortalesa impossible de penetrar per a tothom tret de Thom Johnson (Freddie Highmore), un brillant i jove enginyer reclutat per esbrinar com accedir-hi. No, no és la nova temporada de La Casa de Papel, és Way Down, la nova pel·li de Jaume Balaguero.

L'objectiu és un petit tresor que estarà dipositat al banc durant únicament deu dies. Deu dies per descobrir el secret de la caixa, deu dies per ordir un pla, deu dies per preparar l'assalt, deu dies per aprofitar-se d'un pla de fuga irrepetible, quan l'esperada final del Mundial de Futbol de Sud-àfrica reuneixi centenars de milers d'aficionats a les portes del mateix Banc d'Espanya. Deu dies per assolir la glòria… o per acabar a la presó.  Què en pensaran els Criticutres?

L'atracament perfecte de Balagueró

[REC] és d'aquelles una d'aquelles sagues cinematogràfiques que no deixa indiferent. La majoria l'han vist i poca gent en diu coses dolentes, tot i tractar-se d'un exercici de terror que et fa tremolar com una fulla. I és que quan una pel·lícula és bona ningú ho discuteix, encara que no sigui del nostre gènere preferit. Però després de quinze anys, per què en parlem ara d'aquesta pel·lícula? Doncs perquè el seu director, Jaume Balagueró, després de dirigir dues entregues més (que ja no recordem tant) s'ha aventurat ara amb una pel·lícula de robatori al més pur estil Ocean's Eleven o The Italian Job

Malgrat que la direcció sigui catalana, la pel·lícula compta amb la presència d'un repartiment internacional d'actors i actrius com Freddie Highmore, conegut pel seu paper protagonista de la sèrie The Good Doctor o Liam Cunningham, que el recordareu pel seu rol de Davos a Joc de Trons. A més també hi trobarem l'actriu Astrid Bergès-Frisbey, que va assolir la seva cima de popularitat donant vida a la Syrena a la quarta entrega de Pirates del Carib.

Way Down ens explica la història d'un grup de lladres que pretén entrar a la càmera més segura del Banc d'Espanya. La llegenda, com explicàvem, que diu que aquest banc és inexpugnable no tira enrere a Freddie Highmore, un jove enginyer reclutat per aconseguir arribar a l'interior de la càmera principal i sortir-ne sense ser vistos.

Way Down és una heist movie, és a dir una pel·lícula sobre un atracament perfecte, però passada pel filtre sempre personal i intransferible de Jaume Balagueró. La factura final combinant tots aquests elements és una producció  trepidant i adrenalítica, que fa servir els tòpics del gènere, però d'una manera sublimment executada.

Els Criticutres confessen que van saber de la nova de Balagueró llegint l'article del mestre Àlex Montoya publicat dues setmanes enrere. Quan van arribar a la part en què el crític cinèfil de capçalera de Revers deia que s'assembla a Ocean's ElevenMisión: Imposible,  La trampa, La búsqueda The Italian Job van marxar corrents cap al cinema sense necessitat de llegir res més.