El museu de la ciència de la Fundació la Caixa, el CosmoCaixa de Barcelona, ha guanyat aquest dijous el premi Kenneth Hudson 2021 en el marc dels European Museum of the Year Awards (EMYA).

Es tracta d'uns guardons atorgats per l'European Museum Forum (EMF), una organització que té per objectiu donar a conèixer els nous museus europeus i que fa 40 anys que treballa en aquesta missió.

Premi als museus "més inusuals i atrevits"

Segons l'organització dels EMYA, el Kenneth Hudson busca premiar aquells centres que hagin demostrat "els èxits més inusuals, atrevits i, potser, controvertits que desafiïn les percepcions comunes del paper i la responsabilitat dels museus en la societat".  El director del CosmoCaixa, Valentí Farràs, ha mostrat el seu agraïment a l'entitat.  

Cosmocaixa 2 / ACN

El vestit kinematics de Nervous Systems exposats al CosmoCaixa / ACN

Els millors centres europeus del 2020 i 2021

El CosmoCaixa també estava nominat al premi al millor centre europeu del 2021, tanmateix, aquest l'ha rebut finalment el Naturalis Biodiversity Center de Leiden dels Països Baixos. D'altra banda, el guardó corresponent a l'edició del 2020 comptava amb el museu de l'Alfolí de la Sal, a l'Escala, entre els nominats. Tot i això, s'hi ha imposat el museu de Stapferhaus de Lenzburg, a Suïssa.

 

alfolí de la sal museu l'escala / acn

Una de les sales de l'Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala / ACN

66 museus aspiraven al guardó

Tots els museus participants van haver d'elaborar un vídeo de cinc minuts en anglès presentant les instal·lacions i les activitats més destacades que desenvolupen. La cerimònia havia de tenir lloc de manera presencial a Cardiff (Regne Unit) el maig de 2020, però a causa de la pandèmia de la Covid es va haver d'ajornar i finalment s'ha celebrat en línia. Aspiraven al guardó, 66 museus nominats el 2020 i els 22 museus nominats el 2021.


Vídeo de presentació del CosmoCaixa / European Museum Forum


 

Una activitat condicionada per la pandèmia

El museu de la ciència a Barcelona també es va veure afectat per la pandèmia. Després de tancar durant el confinament, va poder tornar a apropar el coneixement al públic el passat 15 de juny, després d'adaptar el seu concepte museogràfic interactiu als nous protocols de seguretat implantats arran de la crisi de la Covid-19.

La Fundació la Caixa va facilitar llavors la presència d’una sèrie d’educadors especialitzats en temes científics, encarregats de convertir la visita al museu en un recorregut apassionant per la Sala Univers, el Bosc Inundat, el Mur Geològic, l’exposició temporal Sabres i mastodonts i la Plaça de la Ciència.

 

Imatge principal, l'exterior del CosmoCaixa / ACN