En una roda de premsa virtual celebrada aquest matí, la cooperativa Som* i l'agència Mortensen han presentat la campanya "Llibreries Obertes", amb la qual la cooperativa de cultura que integra els segells Ara Llibres i Amsterdam s’ha proposat que el sector del llibre, malgrat que les llibreries estiguin ara mateix tancades, segueixi funcionant com si estiguessin obertes. Com? Funcionant com un micromecenatge, és a dir, comprant llibres per avançat avui per recollir-los i gaudir-los quan obrin les llibreries, després del confinament.

Des de l’inici de la crisi del coronvirus, les llibreries han estat un dels sectors culturals que més han patit l’excepcional estat d’alarma que estem vivint des de fa dies. Segons els números exposats per Joan Carles Girbés, Director Editorial de Som* i President de la Setmana del Llibre en Català, l’any 2019 es van vendre a Catalunya més de 800.000 llibres, per tant cada dia que passa amb les persianes de les llibreries abaixades es deixen de vendre al nostre país uns 30.000 llibres de mitjana. L’objectiu de la campanya, que s’inicia avui 23 de març –just un mes abans de la diada de Sant Jordi que no se celebrarà- , és donar suport a les llibreries per superar aquests moments de crisi i perquè, un cop finalitzat el període de confinament, puguin tornar a aixecar la persiana. 

A través d’una plataforma web amb catàleg online de més de 500 editorials, recomanacions literàries, crítiques i activitats literàries virtuals, els usuaris poden comprar els més de 6500 llibres existents al catàleg i demanar que siguin enviats a la seva llibreria de confiança per tal de recollir-los quan el confinament hagi arribat a la seva fi. A més, l’import de la compra del llibre estarà destinat en un 100% al llibreter, ja que en rebre cada comanda la llibreria en qüestió rebrà el 50% de l’import i quan pugui tornar a obrir, el 50% restant.

Laie llibreria llibres -Sergi Alcàzar

A causa de la caiguda radical de vendes ocasionada pel tancament obligatori dels comerços, diverses han estat les cadenes de llibreries d’àmbit estatal que en aquest delicat moment s’estan veient obligades a aplicar ERTE i fer acomiadaments temporals. Per contrarestar aquesta situació i enfortir el teixit cultural de les llibreries de proximitat del país, en paraules de Roser Sebastià, vicepresidenta de Som*, “Llibreries Obertes neix de manera altruista precisament per ajudar el sector del llibre a superar aquesta situació excepcional i teixir, d’aquesta manera, una xarxa de suport a totes les llibreries de les poblacions i els barris urbans d’arreu del país que vulguin sumar-s'hi, tant de Catalunya com del País Balencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord”.

L'objectiu de la campanya és la d'assolir la xifra de 30.000 llibres venuts, aportar liquiditat als venedors de llibres i permetre crear un coixí econòmic de seguretat per les botigues de llibres, facilitant que quan les llibreries tornin a l'activitat ho puguin fer assumint tan aviat com sigui possible una absoluta normalitat després de tantes setmanes d'anormalitat cultural.