La Casa Vicens de Gaudí -propietat de l’entitat bancària Mora Banc- en només dos anys com a casa-museu oberta al públic, i després dels tres anys previs de restauració i rehabilitació, ha tancat l’exercici de 2019 amb un creixement que es correspon amb el seu pla inicial d’impacte turístic, alineat amb les tendències del turisme de Barcelona.

Aquest museu, Patrimoni Mundial per la UNESCO, ha tancat el 2019 amb un total de 163.096 visitants, xifra que representa un increment del 33% respecte a l’any anterior. El director de Casa Vicens, Emili Masferrer i Fons, ha afirmat: “El 2019 ha sigut un any clau per a la consolidació del projecte. Hem aconseguit l’equilibri entre el públic local que s’acosta a descobrir un Gaudí inèdit i el públic internacional que vol conèixer l’origen de la trajectòria arquitectònica de Gaudí”.

Internacionalització

Una de les línies de treball que van començar l’any 2019 i que continuaran el 2020 és l’estratègia de distribució amb operadors turístics per donar a conèixer la primera casa de Gaudí a un públic més internacional. Mentre que durant el primer trimestre de 2019 el percentatge de visitants provinents d’Espanya va oscil·lar entre el 40 i el 50%, a partir del segon semestre el pes de França, Itàlia, Estats Units, Japó i la Xina va cobrar molta més importància reduint, així, el percentatge de visitants espanyols. Des de Casa Vicens expliquen que respon a les tendències naturals del turisme a la ciutat. La novetat dels dos primers anys genera un gran impacte entre el públic més proper, però és el públic internacional el que acaba tenint un pes més gran entre els visitants. 

A més, Casa Vicens ha demostrat que és possible gestionar de manera rendible i sostenible un Patrimoni de la Humanitat per la seva implicació amb el barri. El museu també ha treballat intensament l’experiència del visitant a la casa, un aspecte que no passa desapercebut als seus visitants, que remarquen la satisfacció general de la seva visita. 

Amb un model de visites molt personalitzades, oferint fins i tot una visita gastronòmica de la mà de l’Escola d’Hostaleria Hofmann, Casa Vicens continua treballant en noves opcions de visita per aquest 2020, i ha incrementat la seva oferta educativa per a escoles amb una visita dialogada per a secundària i batxillerat.

Què és la Casa Vicens?

Casa Vicens és la primera casa realitzada per Antoni Gaudí entre el 1883 i 1885. És la casa-manifest on un jove Gaudí, de 30 anys, va fixar les bases del que seria la seva arquitectura posterior. Ubicada al barri de Gràcia de Barcelona, va obrir les seves portes al públic el novembre de 2017 després de 3 anys de restauració i rehabilitació que van permetre a la casa tornar al seu origen. La destacada rehabilitació portada a terme per Martínez Lapeña-Torres Arquitectos i DAW Office ha sigut premiada i finalista en diferents premis d’arquitectura de tot el món: Finalista Premi FAD d’arquitectura 2018, Premi de Rehabilitació en els Premis Lledó Arquitectura 2018, Obra premiada en la XIV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2016-17, obra candidata al Premi EU Mies Award 2019 i Obra finalista als Premis XI BIAU 2019.

Casa Vicens Gaudí detail