Tot és a punt per a la festa de Sant Jordi. La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i els Gremi de Llibreters, Floristes i Flequers han convocat una roda de premsa, avui, per presentar els preparatius  per al Dia del Llibre i de la Rosa. S'espera que enguany es mantingui l'augment de venda de llibres i roses, amb la novetat de les roses grogues. Miquel Donnay, del Consell de Gremis, ha assegurat que enguany, que se celebra l'Any del Turisme Cultural, Sant Jordi té més pes que mai, perquè és una festa emblemàtica del país que s'ha convertit en un referent mundial a nivell cultural. I Muntsa Vilalta, directora general de Comerç, ha destacat que flequers, floristes i llibreters són sectors representants de la nostra cultura i que la festa de Sant Jordi és un esdeveniment de primer ordre, no només comercial, sinó també cultural.

Intentar airejar la ciutat

David Martínez Vicién, inspector de la Guàrdia Urbana, ha anunciat que s'ha intentat diversificar les zones de venda de llibres per evitar les aglomeracions. Però també ha manifestat que des de l'Ajuntament es té por a que la coincidència de la festa amb un dia laborable pugui provocar greus problemes de circulació (especialment perquè Consell de Cent estarà tancat a les hores centrals del dia). Per això ha demanat a tothom que vulgui anar cap al centre de la ciutat que intenti usar el transport públic, que es reforçarà, i que intentin anar a les zones de festa de forma esglaonada. Ha afirmat que s'ha reforçat la seguretat de la festa, per tal que la gent pugui "ramblejar" sense problemes. Agustí Colom, regidor de Turisme, Comerç i Mercats, ha reivindicat que la festa de Sant Jordi ha de servir per revalorar el llibre i la rosa, dos productes que no estan tant presents a la societat catalana com haurien d'estar-ho. I ha demanat als ciutadans que tinguin un consum responsable i que comprin les flors als floristes i els llibres als llibreters.

Llibres davant la repressió

Pere Fàbregas, del Gremi de Llibreters, ha afirmat que la cultura ha de ser el signe d'identitat de Catalunya, i que en aquest àmbit els llibreters són clau. Ha resaltat que la tradició de Sant Jordi està en procés d'internacionalització, i que això enguany es potenciarà amb la presència de periodistes internacionals convidats a la festa. Fàbregas s'ha referit als temps convulsos que es viuen i ha reclamat que la cultura ens ha de dur cap a la societat "lliure, desvetllada i feliç" que reclamava Espriu. I ha recuperat la frase de Pompeu Fabra: "Cal no abandonar mai, ni la tasca ni l'esperança". Fàbregas ha volgut denunciar que els partits polítics acaparen els millors llocs de les Rambles en el Dia del Llibre, "que no és el seu dia".

Tantes roses com catalans, i moltes grogues

Joan Guillen, del Gremi de Floristes, ha anunciat que les seves previsions de venda se situen sobre 7.000.000 de roses vermelles, a les que esperen afegir 600.000 roses addicionals de color groc en solidaritat amb els presos polítics (l'any passat se'n van vendre menys de 50.000 roses grogues). Defensa que la campanya es basa no en substituir la rosa vermella per la groga, sinó en afegir una rosa groga a la vermella que tradicionalment es regalava. A més a més ha revelat que molts floristes anuncien que els clients els demanen que segellin els rams amb un llaç groc. S'espera que la major part de les roses venudes siguin de la modalitat Freedmon, procedents d'Equador i Colòmbia, tot i que s'espera també que hi hagi presència de les roses Samurai, originàries de Catalunya, que es caracteritzen perquè el seu color vermell no perd intensitat amb el fred.  El preu de les roses oscil·laran entre els 4 i els 5 €.

Contra el desori

Guillen ha volgut mostrar el seu disgust perquè no hi ha hagut mesures per regular l'ús de la via pública, davant "l'abús" que s'ha produït en els darrers anys. Ha afirmat que el compromís adquirit amb l'Ajuntament l'any passat per ordenar el Sant Jordi de 2018 no s'ha materialitzat, i ha denunciat que hi ha moltes empreses que intenten emparar-se del mercat de la rosa enganyant a associacions cíviques prometent-los beneficis irreals per la venda de les seves roses. Afirma que el producte venut per les floristeries té una qualitat molt superior a la que s'oferiran a parades no professionals, i s'atendrà als clients amb molta més professionalitat. Ha assegurat que per Sant Jordi hi haurà 3.800 parades a la ciutat dedicades a la venda de flor, de les quals la meitat portades per "maltractadors de flors", a més a més de 3.000 punts de venda il·legals, i ha exigit que es reordenin les àrees de venda i que es limiti a unes 2.000 el nombre de parades, a unes zones determinades. Ha assegurat que a d'altres ciutats, com Girona, el problema s'ha pogut resoldre. Pere Fàbregas ha denunciat que la "bona fe" de comprar llibres a grups juvenils o ONG creen competència desleal i "fan mal" a la cultura. Agustí Colom ha reconegut el problema, ha afirmat que s'està treballant per a resoldre-ho, però que és difícil que la Guàrdia Urbana aconsegueixi evitar la venda il·legal perquè hi ha molts efectius destinats a garantir la seguretat del públic (fins i tot de paisà).

El pa a concurs

Jaume Bertran, del Gremi de Flequers, ha afirmat que com cada any els flequers prepararan el típic pa de Sant Jordi, i esperen que el fet que sigui dia laborable afavoreixi les vendes. Ha anunciat, a més, que aquest dijous es farà un concurs de pa de Sant Jordi per tal de potenciar aquesta tradició, sorgida del mateix Gremi, que va crear la fórmula original d'aquest pa. Bertran ha denunciat que hi ha empreses que venen suposat "Pa de Sant Jordi" que no acompleix la fórmula del Gremi (denuncia que fins i tot recorren als colorants per crear la senyera).