Barcelona Pensa, el festival de Filosofia que organitza la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, arriba el 14 i 15 de novembre a la seva cinquena edició. I ho fa amb la voluntat de treure la filosofia de l'acadèmia i portar-la a escenaris que no li són habituals: el carrer, la visita turística, el bar, la Filmoteca, el teatre, el joc de taula... Es vol fer arribar a la filosofia a nous públics, fins i tot els joves i els nens. A més a més, hi ha la idea de cobrir 36 hores ininterrompudes de programació, perquè els organitzadors afirmen que "ni la ciutat ni la filosofia dormen mai"; s'han programat activitats fins i tot a les 24h (a la Rubia Horiginal), i a les 2h i a les 4h de la nit (al Centre Cívic Casa Golferichs). I per recuperar energies de bon matí, un esmorzar a les 6h, a la Llibreria Calders, per parlar d'El Petit Príncep, de Maria Aurèlia Capmany i de Marx.

Enterrar la vocació

S’hi faran dues conferències centrals. La primera serà a càrrec de la filòsofa i escriptora Remedios Zafra, que analitzarà (a l’Ateneu Barcelonès, el dijous 15 de 19 a 21 h) el treball precari que acompanya la competitivitat cultural i la hiperproducció. Segons Zafra, el sistema que s’ha instaurat després de la crisi és l’escenari de la precarietat i la desil·lusió. Els treballs culturals, creatius i acadèmics instrumentalitzen la vocació i l’entusiasme de les persones creadores i les ofeguen en la burocràcia. I com a resultat, hi ha tota una generació de persones frustrades que naveguen entre la precarietat laboral i la passió creativa. La segona la impartirà Donatella di Cesare, gran experta en hermenèutica, que reflexionarà (a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia, el dijous 15 de 12 a 14 h) sobre com la filosofia pot recuperar el seu paper central a les ciutats contemporànies. Di Cesare és coneguda també per la seva recerca sobre l'Holocaust.

La Filosofia arriba a la Model

Entre les novetats, hi ha una visita a la Model (a càrrec de l’Associació Conèixer Història - Memòria BCN) i una taula rodona posterior titulada «Donar forma a l’oblit». Hi intervindran José Miguel Gastón Aguas (Govern de Navarra), Núria Ricart (Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona) i Jordi Guixé (EUROM), moderats per Ricard Conesa (EUROM), que parlaran sobre polítiques públiques de memòria i la seva repercussió a diferents escales, així com del paper de la ciutadania en les associacions memorials i les institucions, i sobre el potencial que té l’art públic en processos de debat i construccions memorials. L’activitat finalitzarà amb un concert comentat de guitarra clàssica amb Nora Buschmann. També s'ha previst una visita al Fossar de la Pedrera, per debatre els problemes de la memòria a aquest espai, que anirà a càrrec de Ricard Conesa.

Cafès i audioguies amb filosofia

El festival no oblida els cafès filosòfics, i en aquesta edició se’n fan cinc: Antonio Castilla i Miguel Morey debatran sobre si existeix l’art de masses; Marcel Cano, Anna Sarsanedas i Ignasi Ribas es plantejaran què passaria si descobríssim que hi ha vida extraterrestre; Laura Llevadot i Virginia Trueba analitzaran des de diferents perspectives la relació entre cos i desig; Sergi Oms i Genoveva Martí exploraran les diferències entre saber i creure; i Jordi Alsina i Jordi Beltran es preguntaran com de greu és la pèrdua de la identitat. Les audioguies filosòfiques també són un clàssic. Es tracta d’obrir un espai de pensament crític en diversos museus a partir de les obres que s'hi exposen. Se’n fan dues, una al Palau Robert, a l’exposició sobre Raimon Panikkar, a càrrec d’Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, i una altra a la Fundació Tàpies, amb Camil Ungureau.

Per a tots els públics

Un any més, el festival proposa activitats adreçades específicament a infants i joves: Les nenes i els nens fan filosofia, Pati filosòfic: els joves pensen, i l’Olimpíada Filosòfica. A més, qui vulgui posar a prova els seus coneixements de filosofia podrà participar en un Trivial Filosòfic a la Casa Elizalde. Per als apassionats de Louisa May Alcott, autora de la novel·la Little Women (1968), una proposta feta a mida: el cinefòrumDonetes a la Filmoteca, el dimecres 14 de 12 a 15 h. Marta Palacín presentarà l’autora, el context i la seva obra, així com el trasllat que se n’ha fet al cinema en diferents ocasions. La festa final del Pensa d'enguany inclou una proposta escènica: Barcelona Pensa, luego existe, a càrrec de Les Transcendentals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat