Molta gent no sap que As bestas, la pel·lícula que ha arrasat en les nominacions als Premis Goya 2023, és una historial real. Però el cert és que la cinta de Rodrigo Sorogoyen està inspirada en un conflicte veïnal que va començar el 1997 i que va esclatar l'any 2010, quan un dels seus protagonistes va desaparèixer misteriosament. Potser per aquesta barreja entre realitat i ficció, As bestas s'ha convertit en una de les millors pel·lícules del 2022, rebent grans crítiques en certàmens com el Festival de Canes, el Festival de Sant Sebastià o el Festival de Sitges. Tant és així que va ser una de les candidates per representar a Espanya als Oscars 2023, encara que al final l'elegida va ser Alcarràs. En la cerimònia de lliurament dels guardons més reconeguts del cinema espanyol, el thriller de Sorogoyen optava a un total de 17 nominacions, convertint-se en la proposta amb més representació en les categories dels premis, i n'ha acabat asollint 9, entre ells la millor pel·lícula, la millor direcció, i el millor actor protagonista per Denis Ménochet.

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 Guanyadors dels Goya 2023: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

As bestas, una de les favorites als Goya 2023, adapta una història real ocorreguda a Galícia

Aquesta coproducció catalana protagonitzada per Denis Ménochet, Maria Foïs i Luis Zahera —tots ells nominats per les seves interpretacions a la pel·lícula— explica la història d'una parella francesa que rehabilita un llogarret deshabitat de la Galícia rural profunda per mudar-se a viure al camp. Però els veïns de la zona tenen pretensions de sortir d'allà gràcies a l'oferta econòmica d'una companyia energètica, que els paga per aconseguir les seves terres i instal·lar-hi molins eòlics, i dos germans superaran qualsevol límit amb tal de no quedar-se atrapats al poble. Això no és exactament el que va succeir en la vida real: Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña han fet una adaptació molt lliure del succés, encara que han respectat amb fidelitat alguns dels elements més particulars de la trama, sobretot en quant a la recreació històrica i la definició dels costums i valors gallecs en zones sociopolíticament abandonades.

as bestas

🟠 On veure les pel·lícules dels Goya 2023
 

La història real darrere d'As bestas té el seu pic d'interès entre 2010 i 2014, època en la qual Galícia va quedar commocionada i l'esdeveniment va tenir fins i tot repercussió internacional. La localització exacta dels fets és Santoalla, un llogarret semiabandonat del municipi de Petín (Ourense), i en lloc d'una parella de francesos, els protagonistes eren holandesos, de nom Martin Verfondern i Margo Pool, que portaven des de 1997 vivint a la finca. El 19 de gener de 2010, en Martin va desaparèixer sense deixar rastre. La seva dona de seguida va sospitar dels seus veïns, la família Rodríguez, formada per un matrimoni amb dos fills —un d'ells Juan Carlos, amb una discapacitat psíquica—, ja que havien tingut diverses disputes durant anys. El motiu era que una companyia energètica els havia promès a aquestes dues famílies, les úniques habitants de Santoalla, uns 6.000 euros per cada un dels 25 molins eòlics que volien instal·lar a les seves terres. Els holandesos s'hi havien negat, i va ser llavors quan van començar a rebre amenaces dels Rodríguez, greuges que en Martin filmava amb una càmera de vídeo. Per això algunes de les recreacions de Sorogoyen i Peña a la pel·lícula parteixen d'escenes reals, com l'enverinament dels germans als cultius de la parella.

🟠 Qui presenta els Goya 2023? De Primos als premis a Sevilla
 

Uns anys després es va saber que Juan Carlos, amb l'encobriment i l'ajuda del seu germà Julio, va assassinar l'holandès amb la seva escopeta i va enterrar el seu cos. Juan Carlos Rodríguez va acabar confessant el crim i va ser condemnat a 10 anys i sis mesos de presó per homicidi i no per assassinat, condemna que se li va rebaixar per la seva discapacitat. El seu germà va quedar exempt de pena però amb una ordre d'allunyament del llogarret. Les restes de Martin Verfondern no es van trobar fins el juny de 2014, més de quatre anys després de la seva desaparició, i a 12 quilòmetres del seu domicili. Actualment Margo Pool, vídua d'en Martin, contínua vivint a la mateixa casa com l'única habitant de Santoalla. A la pel·lícula d'As bestas, també el personatge interpretat per Marina Foïs acaba vivint a la finca. As bestas encara pot veure's a les sales de cinema i ha rebut 17 nominacions als Premis Goya 2023, sent la favorita per coronar-se a la gala dels premis de l'Acadèmia de Cinema espanyola.