Andreas Malm és periodista, escriptor i activista suec, conegut per ser una de les veus internacionals més rellevants als debats sobre el canvi climàtic. És professor d'Ecologia Humana de la Universitat de Lund, i membre del consell editorial de la revista Historical Materialism. Va formar part del grup Klimax, que porta a terme accions de desobediència civil i sabotatge com a estratègia de lluita contra el canvi climàtic. La seva investigació se centra en les relacions de poder i la crisi climàtica. Com a Capital Fósil (Capitán Swing, 2020), el llibre basat en la seva tesi doctoral, on explica que el canvi climàtic comença arran del trànsit de l’energia hidràulica a la fòssil a principis del segle XIX a la indústria cotonera britànica. Ha publicat també diversos llibres sobre l'economia política del canvi climàtic com The Progress of This Storm: Nature and Society in a Warming World Black Fuel: On the Dangers of Fossil Fascism

Andreas Malm Escritor - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Un dels clams pel canvi de l’energia hidràulica a la fòssil a principis del segle XIX va ser el cost d’aquesta nova energia, suposadament més barata. Però al llibre expliques que no hi havia escassetat d’aigua.
Un dels grans avantatges de l'energia de vapor era la seva mobilitat en l'espai. Això significava que si es tenia una fàbrica impulsada per una màquina de vapor, es podia situar en una ciutat on es podien trobar treballadors barats i disciplinats, mà d'obra, mentre que al camp podia haver-hi aigua barata i abundant. Un altre avantatge de l'energia de vapor era que era independent del clima, podies simplement prémer un botó i arrencar el motor, apagar-lo i parar la roda mestra, i accelerar-la afegint més carbó, perquè el pistó fos més ràpid. En canvi, la roda d'aigua estava sotmesa a les oscil·lacions del riu, no hi havia forma que el propietari de la fàbrica pogués controlar el cabal del riu. Resumint, la màquina de vapor va donar al capital una major llibertat amb el temps, la llibertat de maximitzar la producció que en aquell moment era molt rendible.

I tot això es trasllada a l’actualitat? 
Sí, no funciona de la mateixa manera, òbviament han passat dos segles, però alguns aspectes són bastant similars. Per exemple, les emissions que produeix la Xina. S'ha convertit en el país explotador de CO₂ més gran del món i, amb diferència, en el major consumidor de carbó. Aquestes emissions van començar quan algunes indústries manufactureres del món es van traslladar a la Xina, per a fer ús de la mà d'obra barata i disciplinada que es podia trobar allà, al voltant de l'any 2000 i es van basar en el subministrament d'energia proporcionat per l'estat xinès. Feien servir el carbó de les profunditats del nord-oest de la Xina i el transportaven a la costa on es trobaven els treballadors. 

Tenen una responsabilitat clau per haver creat el problema del canvi climàtic, mantenir-lo i empitjorar-lo

Llavors qui és el culpable? El capitalisme en si o aquells que mouen els fils perquè funcioni?
Totes dues coses. El capitalisme és una estructura de producció motriu que té regles, principis o mecanismes que atrapen als actors en les seves xarxes. El problema ara mateix són les corporacions que es beneficien de la producció de petroli, gas i carbó. Tenen una responsabilitat clau per haver creat el problema del canvi climàtic, mantenir-lo i empitjorar-lo. Si analitzem la contribució de la Xina al canvi climàtic i assenyalem a actors més específics que el capitalisme en el seu conjunt, les empreses xineses de petroli i carbó tenen una responsabilitat significativa en el que està passant. L'expansió del carbó a la Xina ha estat al mateix temps estretament lligada a l'expansió de la indústria manufacturera que exporta productes bàsics globalment, a Europa, etc. És complicat. 

Han passat uns anys des que vas presentar la tesi. Mirant-la ara, t’has plantejat escriure una continuació modificant o afegint alguna cosa?
En realitat no, per descomptat que no ho escriuria exactament igual però res important en el relat històric. Sí que és cert que un dels desajustaments entre l'enfocament de Capital Fósil i la situació actual, és que el llibre està molt centrat en el costat de la demanda. És a dir, per què les manufactures que consumien energia van passar d'una font a una altra. Però el costat de l'oferta, és a dir, les empreses que produeixen energia i la subministren, és absent al llibre en gran manera, i això és perquè a la meva recerca històrica no vaig trobar cap evidència. Cap on es demostri que les empreses de carbó hagin jugat un paper important en la transició, com per exemple, fent publicitat, 'lobbying' o tractant d'influir en els fabricants per a canviar al carbó.

I com ho solucionem tot plegat? Tu defenses la revolució eco comunista.
Ara el focus del moviment al planeta i gran part del problema polític està en el costat de l'oferta. Les companyies de petroli, gas i carbó tenen un paper molt important en el manteniment dels negocis com fins ara. Són en el centre de la situació actual i és necessari que tanquin. És un repte molt gran. A més, no hi ha una única solució. La transició cap a una economia menys destructiva per al medi ambient seria increïblement multifacètica. Una de les principals solucions seria tenir a aquestes empreses sota control i sense noves inversions. Això significa exercir un major grau de control públic, sobre aquestes empreses. Sigui regulant-les o assumint-les, nacionalitzant-les i transformant-les en entitats diferents. És una demanda molt simple, però també entra en conflicte directe amb què estan fent aquestes empreses, que és expandir-se. 

Com Noruega que no para fer-ho. Proposaries per a ells l'"economia de guerra"?
Noruega és un terrible exemple del que no s'ha de fer. El 2019 van inaugurar el jaciment de petroli més gran fins llavors vist al nord d’Europa, que se suposa que estarà extraient petroli fins a l'any 2070, una bogeria! A més, el sector petrolier noruec continua ampliant i llicenciant nous jaciments que conviden a inversors a anar-hi per crear més plataformes, i tot això ha de parar. La qual cosa no entra en els plans del país. Perquè el capitalisme noruec està ara completament basat en la indústria del petroli i el gas. Força d'aquest està sota control i propietat de l'estat. El govern podria possiblement ordenar a aquesta empresa que deixi d'extreure petroli i gas i que enlloc canviï, s’adapti, modifiqui la seva maquinària, els seus complexos tecnològics i les seves habilitats petroquímiques per a capturar CO₂ de l'atmosfera i portar-ho de tornada a la terra per a netejar-la. Però no hi ha benefici en això.

Andreas Malm Escritor - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

L'extrema dreta, on ha estat en el poder, ha fet tot el possible per a exacerbar el problema

Creus que el fet de l’auge de l’extrema dreta, que està lligada al negacionisme del canvi climàtic, està fent que s’endarrereixi un possible canvi pel planeta?
Sí, per descomptat. Parlo d’això en un dels meus últims llibres que vaig escriure amb el Col·lectiu Zetkin, Black Fuel: On the Dangers of Fossil Fascism. L'extrema dreta, on ha estat en el poder, ha fet tot el possible per a exacerbar el problema. Noruega n’és un cas. El partit d'extrema dreta del país va fer-se amb el departament nacional d'energia, on es controla la indústria del petroli i el gas, entre 2013 i l'any passat, i van fer tot el possible per a accelerar-ne la producció. El mateix a Polònia amb el carbó, amb Donald Trump als Estats Units i el pitjor de tots els casos possiblement Bolsonaro al Brasil. Estan empitjorant el problema sens dubte.

Europa està fent bé impulsant la transició a les renovables, o tornem a l'enganyifa de l’Anglaterra del segle XIX?
No crec que Europa estigui immersa en una transició real cap a les energies renovables. No estem tancant les fonts de combustible fòssil i substituint-les per energies renovables. Hi ha una gran quantitat de capacitat solar i eòlica afegida, però una transició significa tancar els combustibles fòssils. Òbviament, en alguns països europeus es pot veure que el sector dels combustibles fòssils està disminuint, però és més complicat que tot això.

Estem llavors en el primer pas?
Sí, en el millor dels casos és el primer pas. Però no podem relaxar-nos i confiar que els estats iniciïn i duguin a terme aquesta transició, donant per descomptat que ocorrerà. El més probable és que es continuï actuant com fins ara, i que els estats afrontin la crisi climàtica amb energia solar i eòlica.

Són llavors les renovables la solució?
No és "la" solució, però és part de la solució. No podem imaginar una economia sense energia, però hem d'imaginar una economia sense combustibles fòssils. Això significa que hem de substituir l'energia fòssil per una altra cosa. El meravellós de l'eòlica i la solar és que les tecnologies són ara tan competents i avançades que es pot produir molta energia de forma molt barata. Així que, ara per ara, el canvi és cada vegada més adequat des del punt de vista tècnic. El conflicte és que hi ha enormes beneficis per a les empreses en la indústria del combustible fòssil per a continuar extraient-lo. 

I sense parar fins que en ens quedem sense!
Exacte, que serà molt després que el planeta estigui en flames.

A Europa cada país fa el que l’interessa econòmicament parlant. Noruega, Alemanya o Dinamarca difereixen molt entre ells.
Sí, absolutament. Dinamarca és un exemple interessant. És un país boig. Fa poc van prendre una decisió en la qual no hi hauria més llicències per a l'extracció de petroli en el sector. Però ara amb la sortida del Regne Unit pel Brexit, Dinamarca és el país dins de la Unión Europea que té la indústria de petroli i gas més gran en el seu propi territori. Així que és molt significatiu que Dinamarca digui que no l’ampliaran més.

Andreas Malm Escritor - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Ha arribat el moment de considerar tàctiques d'acció més directa com la destrucció i el sabotatge pròpiament dits

Han sorgit moviments ecologistes, com Extinction Rebellion o Klimax, al qual vas pertànyer fa anys, que defensen la desobediència civil i les accions de sabotatge com a estratègies de lluita. Són també un pas per a frenar el canvi climàtic?
Sí. Fa molt temps que participo en aquesta mena d'acció climàtica, crec que és el correcte i que hauríem de fer-ho a major escala. També vaig escriure un llibre titulat 'Com volar un oleoducte' que sosté que ha arribat el moment de considerar tàctiques d'acció més directa com la destrucció i el sabotatge pròpiament dits.

Capital Fósil també expliques com al segle XIX a Anglaterra va haver-hi incendis provocats a fàbriques, destrucció de maquinària… tot com a protesta pel canvi que s’estava produint. Avui dia, veiem que ha augmentat l’activisme ecologista, però i els resultats?
Els resultats fins ara han estat decebedors en el sentit que estem molt lluny del nostre objectiu. El que ha aconseguit el moviment climàtic mundial, és una sèrie de victòries locals. Sabem que podem guanyar amb algunes lluites, però necessitem fer un pas massiu i aconseguir més victòries.

El moviment climàtic el 2019 va ser molt educat i tímid

Ni que la teva compatriota Greta Thunberg vagi a la cimera pel canvi climàtic ha fet canviar l’actitud dels governants. Doncs què proposes que han de fer els joves activistes i les pròximes generacions? 
El 2019 molts joves a Europa es van apropar al moviment climàtic amb Fridays for Future. Tota aquesta onada acaba quan va esclatar la pandèmia. Però això no significa que la preocupació de la gent sobre el tema climàtic hagi desaparegut. Bastants dels joves que es van polititzar el 2019 entorn d'aquest tema es radicalitzaran en els pròxims anys. S'està ampliant l'aeroport aquí a Barcelona, Berlín i Londres, s'estan construint nous oleoductes a Itàlia i Alemanya… i quan vegin que això continua, o bé es desesperaran i es rendiran o bé s'enfadaran i arribaran a la conclusió que cal intentar una altra cosa. Fer un pas endavant i escalar les tàctiques en comparació amb el que van fer en 2019. El moviment climàtic el 2019 va ser molt educat i tímid.

A què et refereixes amb millorar les tàctiques?
Participar en més tàctiques d'acció directa. Anar pels bancs. Extinction Rebellion està fent això ara al Regne Unit. Han escalat una mica, engegant una campanya on van a les seus d’alguns dels principals bancs que estan invertint bilions de lliures i dòlars a les extraccions de combustibles fòssils i trenquen les finestres com a forma de protesta. Crec que veurem més d'això.