L'Ibex ha obert amb una pujada de l'1,5%, bastant per davant de l'Eurostoxx, en espera de la decisió al tancament del mercat de la Reserva Federal. El manteniment de tipus del Banc del Japó ha fet pensar que les autoritats monetàries prefereixen un to de confiança i tranquil·litat als mercats atesos els dubtes sobre les economies.

L'índex Nikkei, que va començar caient a causa que l'economia nipona va patir un dèficit comercial l'agost de 184 milions de dòlars, es va orientar amb força a l'alça a la vista que el Banc del Japó mantingués el tipus d'interès a curt termini al -0,1% i es comprometés a uns tipus a llarg propers al 0% mitjançant la compra de bons a 10 anys. Aquesta nova política beneficia els bancs, ja que no danya els seus marges financers perquè no rebaixa més els tipus.

Aquesta novetat va repercutir en els mercats de deute. El rendiment del bo espanyol a 10 anys va baixar el 0,98% i l'alemany al -0,01%.

A les borses europees va suscitar compres. En l'Ibex, Inditex va mostrar a més uns beneficis d'1,256 milions d'euros en el primer semestre, un 8% més i per sobre de l'esperat. Per al conjunt de l'índex, els inversors pensen que pot ser un bon dia per a bancs i valors energètics.

El petroli Brent ha pujat a 46,54 dòlars després de conèixer-se males dades ahir sobre reserves, si bé avui hi haurà també nous informes sobre inventaris de cru.

L'euro ha retrocedit a 1,1134 dòlars i el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assenyalat que és necessari "un acord pressupostari" per resoldre el principal forat negre de l'economia espanyola.

A Wall Street, on els futurs del S&P pugen un 0,30%, es manté l'expectació davant de les resolucions de la Fed, encara que sense estrès. La qüestió és que si avui no pugen els tipus, igual s'hauria d'ajornar a desembre, o sigui un any després de fer-ho el 2015. Aquest alt grau de prudència enviaria un missatge de desconfiança sobre l'estat real de l'economia americana. En economia, tot té els seus costos.