Per què hi ha vida a la terra i, en canvi, no a Mart? Un estudi recent, a partir d'una troballa del rover Curiosity de la NASA, apunta al fet que a Mart, tot i que hi ha evidències de la presència d'aigua líquida fa 100 milions d'anys, ha passat massa temps perquè sobrevisqui alguna cosa. Tot i que no s'ha descartat definitivament la possibilitat que hi hagi bosses d'aigua líquida al subsol de Mart, aquest vehicle d'exploració robòtic estatunidenc ha trobat una peça mancant d'aquest trencaclosques que podria ser definitiva per les aspiracions de vida al planeta veí: les pedres riques en minerals de carbonat.
Es considera que a Mart alguna vegada va fluir l'aigua líquida, ja que en la seva superfície hi ha petjades d'antics rius i llacs. El principal autor de l'estudi, científic de la Universitat de Chicago i membre de l'equip Curiosity, Edwin Kite, explica, però, que aquests "oasis" d'aigua van ser efímers: "van ser l'excepció i no la regla", diu. Aquest estudi, publicat a la revista científica Nature, ha revelat ara com aquestes pedres riques en minerals de carbonat podrien modificar la nostra comprensió del passat de Mart.
A la Terra, el diòxid de carboni a l'atmosfera escalfa el planeta i aquest queda atrapat en roques carbonatades. Després, les erupcions volcàniques llencen el gas de tornada a l'atmosfera i creen un cicle climàtic equilibrat que propicia l'existència constant d'aigua. A Mart, en canvi, aquesta taxa d'emissions volcàniques és "feble", comparat amb la Terra, indica Kite. Això trenca l'equilibri i deixa Mart molt més fred i menys habitable. Ara, per tenir una prova més clara d'aquesta hipòtesi caldrà portar mostres de roques de la superfície marciana a la Terra per al seu estudi, cosa que els Estats Units i la Xina buscaran fer durant la pròxima dècada.
L'eterna pregunta de si hi ha vida més enllà de la Terra
El que busquen els científics és la resposta a una pregunta clau: La Terra és l'únic planeta en tenir vida? Els astrònoms han descobert gairebé 6.000 planetes fora del nostre sistema solar des del començament dels anys 1990, però estan massa lluny per recollir mostres. Només poden estudiar les roques de Mart i de la Terra per entendre el passat marcià. Així, si es determina que Mart mai no va tenir microorganismes durant els seus períodes amb aigua, indicaria que és difícil que sorgeixi la vida en altres llocs de l'univers. Per contra, si hi ha proves de vida antiga, "bàsicament ens diria que l'origen de la vida és fàcil a escala planetària", assegura Kite.