La policia d’Andorra ha entregat aquest dijous a la policia espanyola el youtuber Álvaro Martín, que va ser detingut el 27 de maig passat per la seva suposada col·laboració amb el hacker José Luis Huertas, popularment conegut com a Alcasec;  el seu col·laborador Adrián Molina, Francisco Martínez Vázquez, exnúmero dos de Jorge Fernández Díaz (PP) al Ministeri de l'Interioracusats de formar part d’una trama de ciberatacs contra administracions públiques i estratègiques. La magistrada de l’Audiència Nacional els va enviar tots tres a la presó, inclòs l’exsecretari d’Estat de Seguretat, tot i que el va deixar en llibertat provisional una setmana després en considerar que  ja no hi havia perill de destrucció de proves. A més, a petició de la Fiscalia, va demanar l'extradició de Martín. 

La investigació s’emmarca en l’anomenada operació Borraska i tots són investigats pels delictes de blanqueig, descobriment i revelació de secrets, entrada il·legal o intrusisme en sistema informàtic, apoderament de dades reservades i organització criminal. La defensa de Martínez va assegurar que res té a veure amb aquesta trama i que coneix Alcasec perquè va portar la seva defensa quan era menor.

 

L’extradició de Martín, sol·licitada per la magistrada María Tardón, fins i tot s’ha enregistrat en un vídeo per la policia andorrana. L’operació Borraska es va iniciar l’any 2024, després que es detectés una sèrie de ciberatacs sistemàtics i sostinguts en el temps. La investigació policial sosté que la xarxa hauria desenvolupat una plataforma tecnològica integrada que permetia emmagatzemar, indexar, comercialitzar dades, creuar informació i oferir serveis personalitzats de consulta a tercers.

“Criptoactius”

S’indica que l’estructura criminal hauria operat com "una autèntica xarxa d’intel·ligència privada", amb funcions clarament diferenciades: administració tecnològica, desenvolupament d’eines d’anonimat, gestió financera a través de criptoactius, assessorament jurídic, expansió internacional i comercialització. S'hi afegeix que un dels membres exercia un paper clau en aquesta internacionalització, ampliant les operacions a altres països mitjançant contactes professionals consolidats. Així, s’hauria presentat com un entorn legítim d’assessorament tecnològic, blanquejant la seva operativa mitjançant estructures societàries i serveis de consultoria que facilitaven la seva inserció en entorns econòmics i institucionals.

Els investigadors asseguren que l’operació va permetre intervenir i recuperar la infraestructura tecnològica de la xarxa, desmantellar els servidors principals i recuperar les bases de dades.

S'hi detalla que, a més de la col·laboració de la Policia i l’autoritat judicial andorrana amb la Fiscalia i l'Audiència Nacional, s’ha comptat amb la cooperació de Suïssa, país que també ha estat afectat per aquesta xarxa. La col·laboració de tots els organismes implicats ha estat determinant per al seguiment dels fluxos econòmics transnacionals i l’actuació operativa que n’ha permès el desmantellament, conclouen els investigadors.

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!