Els colombians porten des del 28 d'abril als carrers. L'espurna la va encendre una reforma tributària, però els reclams són múltiples. En aquest context, a la ciutat d'Ibagué, al centre del país, han tirat a terra una estàtua del conquistador d'Andrés López de Galarza, qui va fundar aquesta localitat el 14 d'octubre el 1550.

Es tracta d'un bust de tres metres d'altura de bronze fos, que una trentena de persones armades amb escuts i cascos van enderrocar el passat divendres alhora que van pintar la cara de vermell. A més, durant aquesta fita van proliferar cants i crits per reivindicar el seu passat indígena. 

estatuacolonizadorColombiatirada

Qui era Andrés López de Galarza?

López de Garza va néixer el 1528 a Villabrágima al regne de Castella, actualment, província de Valladolid. Va estudiar economia i, per això, al Nou Regne de Granada, actual Colòmbia, va exercir de tresorer Reial d'Hisenda. El seu germà li va ordenar que pacifiqués la zona del Valle de las Lanzas, que rebia aquest nom per les armes que portaven els indis Pijao. En el marc d'aquestes batalles, és quan va fundar la ciutat d'Ibagué, de la qual es va proclamar el seu primer alcalde el 7 de febrer del 1953.

A més, també va ser el batlle de Bogotà i Tunja. En aquesta darrera ciutat, va morir el 10 de novembre del 1573, on va ser enterrat a la  Catedral Basílica Metropolitana Santiago de Tunja. 

Precisament, com primer alcalde d'Ibagué, la seva estàtua lluïa en aquesta ciutat. Amb tot, si bé és cert que és el primer cop que l'enderroquen, no és la primera vegada que patia un atac. En els darrers anys, l'havien pintat en reiterades ocasions i, fins i tot, en un cas va ser víctima d'un incendi. 

D'altra banda, en el marc de les protestes actuals no és el primer cop que enderroquen l'estàtua d'un colonitzador espanyol, ja que el passat 8 de maig un grup de manifestants de Bogotà van tirar a terra la del conqueridor Gonzalo Jiménez Quesada, fundador d'aquesta ciutat.