En el marc de les protestes que des de fa deu dies sacsegen el país, l'estàtua del fundador de Bogotà, el conqueridor espanyol Gonzalo Jiménez de Quesada, va ser enderrocada divendres del pedestal en què estava instal·lada al centre de la ciutat.

El monument a Jiménez de Quesada, que el mostra amb el braç de dret aixecat i sostenint l'espasa cap a baix, en l'acte fundacional, va ser enderrocada per indígenes Misak, la mateixa ètnia que el passat 28 d'abril, el primer dia de les protestes, va llançar a terra a Cali la del fundador d'aquesta ciutat, el conqueridor Sebastián de Belalcázar.

estàtua Gonzalo Jimenez de Quesada Colòmbia EFE

Indígenes de la comunitat Misak fan caure l'estàtua de Gonzalo Jiménez de Quesada, fundador de Bogotà / EFE

Amb tambors i banderes, i corejant vives a "les autoritats indígenes de Colòmbia", al "poble Misak" i a "les dones de Bogotà", un grapat d'indígenes va arribar la matinada del divendres fins al monument situat a la placeta de la Universitat del Rosari, al centre de Bogotà, per a tombar l'estàtua. "A partir d'aquest moment no tindran a Bogotà a aquest violador, a aquest supòsit conqueridor", va proclamar un dels líders dels indígenes, segons es veu en vídeos que circulen a les xarxes socials.

Jiménez de Quesada, conqueridor de terres muisques

Gonzalo Jiménez de Quesada, nascut el 1509 a Granada (Espanya), segons alguns historiadors, encara que d'altres el situen a Còrdova, va fundar en territoris conquerits als muisques la vila de Santa Fe de Bogotà, el 6 d'agost de 1538. Aquesta vila es va convertir en la capital del Nou Regne de Granada i posteriorment en la de Colòmbia.

Després de fer caure l'estàtua, els indígenes van interpretar cançons típiques amb instruments musicals autòctons i van ballar al costat del pedestal, situat davant la cèntrica Avinguda Jiménez, una de les principals de la ciutat, anomenada així en homenatge al seu fundador, que va morir el 1579 al poblat de Mariquita, en el centre del país, mentre avançava a la seva campanya conqueridora.

estàtua Gonzalo Jimenez de Quesada Colòmbia EFE 1

Enderrocada l'estàtua de Gonzalo Jiménez de Quesada, fundador de Bogotà / EFE

"Un grup de vàndals va fer caure l'estàtua de Gonzalo Jiménez de Quesada a la placeta el Rosari de Bogotà. Total rebuig contra aquest tipus d'actes delictius que atempten contra els béns públics de la cultura", va manifestar a Twitter el ministre de Cultura de Colòmbia, Felipe Buitrago.

Els Misak, que habiten principalment el departament del Cauca, també van fer caure el 17 de setembre de l'any passat a Popayán, la capital regional, l'estàtua de Sebastián de Belalcázar, fundador d'aquesta ciutat del sud-oest del país.

Des de fa deu dies, Colòmbia viu una onada de manifestacions al carrer contra el govern que fins al moment ha deixat 24 morts, la major part d'ells per la violència policial, segons dades oficials, encara que altres fonts, com l'ONG Tremolors, eleva aquesta xifra a 37 de morts.