Puja la temperatura a la campanya de les eleccions al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Aquest dijous, Ramon Torra, un dels tres candidats a degà dels 10.200 col·legiats, s’ha queixat directament per carta a la degana en funcions, Assumpció Puig, “d’algunes desqualificacions i falses informacions [...] en xarxes socials, [...] d’un grup anomenat Arquitectura Catalana, titllant la nostra candidatura [Canvi COAC] de feixista i situant-la en el bloc del 155”. Torra exigeix a Puig “que manifestis públicament el teu rebuig a aquestes desqualificacions i atacs”.

Arquitectura Catalana no és més que la web (“Notes sovintejades d'història de l'arquitectura”) i el compte de Facebook d’un arquitecte —un indepe que no se n’amaga— amb 1.389 seguidors. Al post de Facebook al que al·ludeix Torra, però, demana que es voti qualsevol candidatura excepte Canvi COAC perquè “ve avalada pel feixisme”, etcètera, etcètera. Canvi COAC no és res d’això. Passa que, sense moure un dit, s’han vist indicats com a llista de preferència per Arquitectos Unidos, un grup patrocinat per Ciutadans i el seu entorn.

El COAC —no la degana—, ha respost Torra en un comunicat, on lamenta “les picabaralles entre grups” i afegeix que “no podem admetre, en cap cas, que es difonguin informacions falses o no contrastades, ja sigui sobre el procés electoral al Col·legi o bé sobre els candidats i les candidatures”. Com a exemple de tot plegat, assenyala que “no és lícit dir que el Col·legi no permet el vot a tots els seus col·legiats, quan s’ha explicat que el vot electrònic serà possible per a tothom que vulgui votar”.

La referència al vot electrònic exposa un dels retrets recurrents de... Torra a l’actual Junta del COAC: que més de 3.000 arquitectes no podran votar perquè encara no han actualitzat les seves dades. Torra ho presenta reivindicant que “el col·legi no dificulti l’actualització de les dades dels col·legiats”.

“El col·legi” té com a degana en funcions a... Assumpció Puig —a qui anava dirigida la carta de queixa—, que encapçala la llista Ara, Arquitectes, competidora de Canvi COAC, la de Torra, i d’Obrim el COAC, que capitaneja Emili Mir.

Les eleccions se celebren el 10 de maig.