L’Obra Social Sant Joan de Déu ha estat guardonada amb el Premi Acció Solidària Covid-19, emmarcat dins dels Premis Talent Cambra 2020. Se li ha atorgat pel programa solidari “Les cares de la vulnerabilitat que ha permès fer costat als més vulnerables -persones grans, sense llar, infants i joves migrants-. Adaptant-se a la crisi actual i a les realitats de la pandèmia han fet que els professionals acompanyin, cuidin i donin suport al dol.

Oriol Bota, director de la institució humanitària que depèn directament de l’orde religiosa, al marge de la fundació hospitalària, considera que “aquest Premi posa en valor la nostra feina”. El programa guardonat va adreçat “a un col·lectiu vulnerable que ara és extremadament vulnerable, amb noves necessitats” i del què se’n beneficien milers de persones. “M’agrada dir que treballem per una ecosistema de solidaritat per cuidar millor a la gent que atenem. Sigui un col·lectiu vulnerable, algú que ha perdut la seva llar, un discapacitat, amb problema de salut mental o la infància que està hospitalitzada”.

És partidari de cuidar la salut emocional perquè és transversal: “Hem de cuidar a la persona íntegrament, des d’una visió holística. La post-covid impactarà clarament en la salut mental dels que hem estat confinats, dels que ha perdut la feina, dels que han perdut familiars... tindrà un impacte emocional molt gran”.  

El voluntariat és una peça plau de Sant Joan de Déu en la construcció del relat de cuidar a  la gent. “És evident que els voluntaris no curen ni donen pisos, però acompanyen. Tenim tres mil voluntaris que s’han bolcat a fer mascaretes, a trucar, a fer coses. Hem d’estar orgullosos d’aquesta societat civil tan implicada”. Ressalta la bona resposta del sector empresarial, com ara Aigües de Barcelona i altres, tant en recursos econòmics com en aportacions en espècie. És un exemple més de la solidaritat dels catalans que col·labora en què tothom pugui tenir una llar, una feina i unes relacions, “les tres peces integrals de la ciutadania”.

La post-covid no ha acabat, lògicament. Al director de l’Obra Social Sant Joan de Déu li preocupa com anirà el 2021, 2022 i 2023, és dir, les seqüeles que deixarà una crisi que augmentarà les desigualtats “i hem de definir les prioritats i donar-hi resposta, anant de la mà les administracions i la societat civil”.

 La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.