La Diputació de Barcelona ha ampliat fins als 30 milions d’euros els ajuts oferts als municipis per milolorar els polígons amb la voluntat d’afavorir el creixement empresarial, atreure noves oportunitats de negoci i generar ocupació de qualitat.

Aquesta segona convocatòria, valorada en 15 milions d’euros, s’engloba dins d’un projecte que permetrà destinar 30 milions d’euros als polígons

Marc Castells, president de la Diputació, considera que cal posar en relleu la col·laboració publicoprivada, ja que “el futur del país passa per creure en la indústria”, fet que ha de permetre tirar endavant “projectes seriosos, rigorosos i possibles”.

Actualment la majoria dels polígons estan desordenats i una part significativa de la seva superfície és buida, fet que deriva en una gestió ineficient dels espais i, en conseqüència, en una manca d’incentiu per als empresaris. D’altra banda, molts polígons de la demarcació tenen signes evidents d’obsolescència, ja que prop del 58% de les naus i del 48% dels polígons són anteriors a l’any 1978, fet que aconsella adoptar mesures de modernització i de millora de la gestió integral.

El suport de la Diputació beneficiarà 5.901 empreses i 79.388 treballadors

polígon industrial

Amb aquesta inversió de la Diputació de Barcelona es permetrà dur a terme actuacions en 56 polígons d’activitat econòmica i impulsar 116 millores o nous serveis d’infraestructures. S’apostarà per la igualtat d’oportunitats i s’incorporaran millores mediambientals o d’eficiència energètica.

Dues línies de suport

En aquesta segona fase del Programa de modernització de polígons, els projectes que tinguin ajut econòmic de la Diputació s’hauran d’emmarcar en una de les dues línies de suport previstes, totes dues amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i amb un caràcter plurianual (2019-2020).

La primera línia de suport té per objectiu contribuir a finançar intervencions d’alt impacte basades en un plantejament integral i estratègic. A la primera fase, aprovada fa un any, es va donar suport a cinc projectes que tenien un cost total aproximat de 10 milions d’euros. Pel que fa a la segona línia de suport, referent als projectes específics, té com a finalitat contribuir a finançar intervencions puntuals. En aquest cas, durant la primera fase es van impulsar 17 projectes, amb un cost total de pràcticament 11 milions d’euros.

 Àmbit d’actuació

Els projectes inclosos en una d’aquests dues línies de suport hauran de tenir com a objectiu el desplegament o millora de les xarxes de subministrament i evacuació d’aigües, de les xarxes d’energia, de telecomunicacions o dels sistemes de seguretat antiintrusió. Alhora es podran dur a terme accions vinculades a la millora de la mobilitat o a la promoció dels polígons d’activitat econòmica, com també en l’àmbit de la simbiosi industrial o a la construcció, reforma o ampliació de centres de serveis de proximitat per a les empreses dels polígons d’activitat econòmica.

El termini per presentar sol·licituds s'acaba el 30 de novembre del 2018

El termini per presentar sol·licituds s'acaba el 30 de novembre del 2018, i d’entre els criteris de valoració es poden destacar els que fan referència a l’equilibri territorial (població entre 16 i 65 anys, centres de cotització del sector industrial, taxa d’atur registral i renda disponible per càpita), l’adequació de la dimensió territorial, la maduresa del projecte, l’existència de cofinançament, el grau de degradació del polígon, com també el nivell d’ocupació de naus i parcel·les. També es tindran en compte criteris com el nombre d’hectàrees dels polígons que són objecte de l’actuació, el manteniment i generació d’ocupació, l’aplicació de criteris mediambientals i d’eficiència energètica i la incorporació d’accions destinades a millorar la igualtat d’oportunitats.