Tot just després de la cimera de les Nacions Unides sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que va tenir lloc els dies 24 i 25 de setembre a Nova York, la Generalitat va celebrar dimarts un acte per divulgar el que es fa i el que es farà des de Catalunya per contribuir a acomplir les fites que marca l’Agenda 2030. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va cloure l’esdeveniment, que va tenir lloc a l'auditori del Palau de la Generalitat.

Dues-centes persones omplen l'auditori del Palau de la Generalitat en un acte dedicat a acomplir els objectius del desenvolupament sostenible

Presentacio agenda 2030 2

El conseller Alfred Bosch durant la presentació dels compromisos de l'Agenda 2030

La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell Porta, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i Roca, van ser les encarregades d’obrir l’acte. “L'Agenda 2030 és una crida directa a fer una transformació interna per millorar el món”, va sentenciar Borrell. “Els científics conclouen que podem aconseguir un futur més optimista si canviem dràsticament cap a una societat més sostenible”, va exposar.
Tot seguit el director de la càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’Esade, Àngel Castiñeira i Fernández, va impartir la conferència “L’Agenda 2030: un compromís col·lectiu per al desenvolupament sostenible”. Aquesta intervenció va precedir la del director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i Bassa, que va exposar els objectius i compromisos que assumeix el Govern per implementar l’Agenda 2030 a Catalunya.

Una transició cap a un planeta més sostenible

L’acte va servir per explicar què és l’Agenda 2030. Es tracta del full de ruta acordat per la comunitat internacional, amb 17 objectius i 169 fites, per fer una transició cap a un planeta més sostenible amb l’horitzó de l’any 2030 intentant aturar tendències ambientals, socials i econòmiques altament preocupants. Coincidint amb el quart aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 per part de les Nacions Unides, la setmana passada el Govern va aprovar el Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

En aquest sentit, el conseller d’Acció Exterior va valorar que el pla de l’Agenda 2030 a Catalunya “reflecteix el compromís del Govern amb les generacions presents i futures”. Bosch considera que el pla agafa un relleu especial en el moment actual, ja que “som conscients més que mai de l’emergència climàtica a Catalunya i a tot el món”.

Durant 13 mesos, representants dels 13 departaments de la Generalitat han treballat colze a colze per dissenyar aquest pla, que s’ha convertit en un instrument de planificació transversal. En aquest sentit, Bosch va recordar que el pla de l’Agenda 2030 va ser un projecte impulsat pels consellers Raül Romeva i Josep Rull, i que es va veure afectat per l’aplicació de l’article 155. "El fet que els impulsors del pla ara siguin a la presó desafia l'ODS 16, que reclama pau, justícia i institucions sòlides", remarcà el conseller, que va afegir: "Oposar-nos al que és injust també és fer un món més sostenible".

Enviar un missatge al món

El pla inclou més de 900 compromisos del Govern, a Catalunya i a escala global, per mitjà dels quals es vol contribuir a assolir els 17 objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i les 169 fites que se’n deriven. "Hi volem contribuir amb les Nacions Unides i enviar un missatge al món", va afirmar Bosch. En aquest sentit, va destacar que "tenim qüestions greus a resoldre al nostre país, que formen part d'una agenda global, i volem caminar plegats".

Tal com va descriure el conseller, el pla té un gran potencial per “impulsar la coherència de les polítiques per al desenvolupament sostenible”. Bosch va afirmar que "no tots els ODS fan referència a l'emergència climàtica. Estem parlant de futur i supervivència en el sentit més humà de la paraula", amb referència a la igualtat de gènere, les condicions de treball i l'erradicació de la pobresa. 

“El pla ha de ser viu; el compromís no era només aprovar-lo, sinó millorar-lo i aplicar-lo”, recalcà Bosch. Una vegada aprovat el pla, el pròxim pas és la redacció de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030, en què es recullin les aportacions de la societat civil, i establir la futura Aliança Catalunya 2030, que seran “dues peces clau per aconseguir aquest compromís”, va destacar el conseller.