En qualsevol camí inexplorat apareixen obstacles i incerteses. Res que no sàpiguen les prop de 47.000 empreses catalanes exportadores que tenen l’ambició de vendre més i fer-ho més lluny. Com aconsegueix un celler català vendre les seves ampolles en una botiga del Japó? Com introdueix una petita empresa catalana industrial la seva maquinària al centre d’Europa?

Aquest 2018 es compleixen 30 anys de l’obertura de les primeres Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Generalitat de Catalunya

A l’esforç de totes aquestes empreses que tenen per objectiu expandir-se arreu del territori, hi sumen l’ajuda de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement.

L’objectiu d’aquestes oficines és trobar oportunitats sobre el terreny arreu del món i aplanar el camí a les exportacions catalanes

Mapa 40 oficines CAT

A la capital japonesa de Tòquio, arrencava fa 30 anys una xarxa que avui en dia suma 40 localitzacions repartides pels cinc continents, amb un abast de més de 100 mercats. La seva tasca té un objectiu principal: ser els exploradors de les empreses catalanes. Els seus professionals, experts en comerç internacional, dediquen bona part del seu temps a trepitjar el terreny per identificar les oportunitats de negoci més interessants per a les empreses catalanes. Trobar el millor canal comercial, el distribuïdor adequat o cedir-los un espai físic per començar a treballar són algunes de les tasques que realitzen per ajudar-les.  

Amb serveis personalitzats i adaptats a les característiques de cada empresa, s’han realitzat 20.000 projectes durant aquests 30 anys

Yuko Kijimoto, directora de l’Oficina Exterior d’Acció a Tòquio, assegura que “per als japonesos, el producte català significa qualitat, flexibilitat i disseny”. “Fer negocis al mercat japonès també dona accés a altres mercats de l’Àsia: un èxit al Japó és un argument potent per a altres països perquè l’exigència d’aquest mercat és coneguda arreu”, afirma Kijimoto.

Un altre exemple el trobem amb l’Emma Molera, export general manager d'eCareYou Innovation, una empresa catalana dedicada al desenvolupament de productes OTC per a la salut femenina. Des de la seva seu de Rubí, exporten el 30% dels seus productes a través d’acords amb distribuïdors als països on són presents, com ara a França, Bèlgica, Luxemburg, Portugal i Regne Unit.

emma molera

Segons la responsable, “disposar de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ ens permet estalviar molt de temps perquè analitzen i seleccionen els perfils que s’adeqüen a les nostres necessitats”. Molera explica que l’exportació els permet finançar el desenvolupament de nous productes i els ajuda a continuar innovant i creixent.

Un impuls a les exportacions catalanes

Les vendes de Catalunya a l’exterior han superat el 2017 per primera vegada els 70.000 milions d’euros, assolint un nou rècord per setè any consecutiu. Aquesta xifra s’ha multiplicat per quatre en els últims 20 anys. De fet, des del 2010 les exportacions de Catalunya al món superen les vendes a la resta de l’Estat.

Les empreses catalanes ja fa anys que s’atreveixen a sortir de la zona de confort i fixar la mirada cap a mercats més complexos com els asiàtics o els africans

Aquestes xifres demostren que el teixit empresarial català ha assimilat que internacionalitzar-se i competir a escala global és imprescindible per seguir creixent. Una de les millors maneres per vendre al món és oferir un producte diferent, innovador. Segons el Baròmetre de la innovació del 2017 elaborat per ACCIÓ, és molt més fàcil internacionalitzar-se per a les companyies innovadores: el 52,8% de les empreses que innoven ha aconseguit vendre a l’exterior, mentre que només exporta un 23,4% de les que no ho fan.

Una escola de talent

La Xarxa d’Oficines Exteriors d’ACCIÓ també s’ha convertit en una escola de talent que ha format joves en els àmbits relacionats amb el comerç exterior i la gestió empresarial internacional, a banda de contribuir a l’impuls de les empreses catalanes arreu del món.

Durant aquests 30 anys, més de 500 becaris han passat per les Oficines Exteriors per rebre formació, convertir-se en experts en comerç internacional i dotar de talent l’empresa catalana. Avui en dia, alguns d’aquests becaris ja són al capdavant de moltes de les empreses exportadores catalanes.

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat