El doctor Eduard Estivill, pediatra i neurofisiòleg, és pioner en el tractament dels trastorns de la son. Porta trenta anys ocupant-se de que adults, adolescents i nens descansem millor i conciliem la son. Aquests setmanes de confinament per la pandèmia han canviat els nostres hàbits i com a conseqüència se li ha aixecat feina. De fet, ha vist augmentar les consultes en un 30 per cent. Fonamentalment per “l’insomni d’inici, quan costa començar a dormir, i malssons. Quina era la causa? Normalment és per l’acumulació de tensió i d’ansietat durant el dia. Durant el confinament, sobretot en les primers setmanes, la causa bàsica de no deixar-nos dormir era l’angoixa provocada per la incertesa de no saber què passarà i també pel bombardeig d’informació”. Altres símptomes que afloren són més tristor, decaïment enfront les emocions i més irritabilitat, sobretot en la gent gran.

El teletreball i els col·legis tancats han fet que els nuclis familiars hagin conviscut junts moltes més hores de l’habitual i això canvia també les conductes i els hàbits. “D’una banda, passar més temps amb els nens pot haver afavorit el contacte, però com es produeix d’una forma que no és normal, de vegades també pot haver-hi més crits, malentesos, sobretot amb els adolescents que no estaven tantes hores a casa”. Aquest professional de la medicina ha apreciat petits trastorns de conducta en els nens de 5 ó 6 anys, que fan “regressions d’adquisicions que ja tenien, i que es tornen a fer pipí en el llit”.

Com a teràpia pel retorn a l’anomenada “nova normalitat”, Estivill aconsella mantenir les rutines d’horaris fixes d’anar a dormir i d’aixecar-nos,  fer una mica d’exercici, que ens toqui una mica el sol, horari dels menjars, desconnectar progressivament sense mòbils ni tablet....i “dieta informativa”, escollint un  sol mitjà un cop al dia i no passar-nos el dia mirant les noticies de la televisió perquè totes parlen del mateix i contribueixen a l’angoixa. Del tancament forçat a casa treu una lliçó positiva: “Hem tingut la primera i única oportunitat a Espanya de dormir les hores que necessitem. Aquí dormim una hora menys que la resta dels europeus. Si ho fem, la nostra son serà millor”.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.