El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme és una federació d'entitats de representació empresarial i sectorial creada l'any 1980 per a la defensa, representació i foment dels interessos generals dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme de Catalunya. "Hem de col·laborar en el desenvolupament econòmic i social de Barcelona i de Catalunya,  i a nosaltres ens toca fer-ho per als sectors Comerç, Turisme i Serveis; i representant unes entitats centenàries com son els Gremis", apunta Joan Guillén Espín, president del Consell de Gremis des de desembre 2018. 

Entre els objectius del Consell dels Gremis hi ha col·laborar en el desenvolupament econòmic i social en un marc de llibertat i de promoció de la iniciativa privada, fomentant el desenvolupament del comerç, dels serveis i del turisme en general i de la petita i mitjana empresa en particular.

Des del Consell dels Gremis es manté un contacte permanent amb les administracions locals i autonòmiques i amb les organitzacions empresarials d'àmbit nacional i europeu establint contacte i col·laboració amb les organitzacions afins per tal d'aconseguir les relacions i els acords de cooperació que es considerin convenients. "Som l'entitat que naturalment agrupa els interessos dels Gremis de Catalunya, ja en la creació van determinar-ho en el nom, el Consell dels Gremis". 


Però, qui forma part del Consell de Gremis? 

El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme està integrat per gremis i associacions sectorials que actualment agrupen prop de 15.000 petites i mitjanes empreses. "Des del Consell tenim tres tipus de relació amb els Gremis i entitats", apunta Guillén. 

"En primer nivell seria el de col·laboracions, en els darrers anys hem impulsat iniciatives per als sectors que hem fet conjuntament o han signat més de 60 gremis de Catalunya. En aquest nivell hi te cabuda tothom que vulgui col·laborar en alguna de les línies del Consell. Un segon nivell són gremis membres del consell (es a dir, que tenen una vinculació directa  d’estar amb nosaltres i paguen una quota més alta o més baixa, que tenim definides per estatuts), aquí tenim 41 Gremis. I finalment en un tercer nivell, els membres directes, aquí tenim 26 Gremis, que aquests conformen la Junta directiva, amb tasques atribuïdes segons sector; i tenen el vot efectiu en assemblea; i on tot aquell gremi que hi vulgui ser pot sumar-se i tenir vot directe igual que la resta". 

"La nostra prioritat és la defensa dels sectors professionals, de fet els Gremis porten més de 500 anys vetllant pels oficis", Joan Guillén Espín

Startup   pexels

De cara el pròxim 2022, el president considera que han de potenciar moltes vessants des dels diferents sectors. "La formativa, amb les acreditacions de competències és prioritària -i cal veure com s’ha de fer, veiem molta campanya activa però realment cal definir molt encara- i els Gremis tenen un paper fonamental. També en la Formació professional. Es fonamenta i cal potenciar l’activitat firal dels sectors, recuperar la figura dels Oficis, on per cert hi ha més oferta i places de feina que demanda. Hem de recuperar l’activitat comercial, i equilibrar el turisme, i les administracions han d’ajudar, tenim molts projectes en curs a turisme en coordinació amb els Gremis. També hem de potenciar en aquest canvi d’any l’actualització de convenis laborals, nosaltres participem en diferents negociacions de conveni i aquest any serà un repte per alguns sectors, cal fer-ho bé per ambdues parts".

El president conclou que d'altres objectius que tenen sobre la taula són els projectes de digitalització del comerç o dinamització dels sectors així com la coordinació tècnica de suport a les entitats. Una feina que els depara aquest nou 2022 per tal de seguir sent uns referents per tots aquells oficis i gremis que agrupa l'entitat.