Les cases industrialitzades han arribat per quedar-se. La construcció 4.0 es planteja com una tendència a l'alça ja que cada vegada hi ha una consciència més gran de la necessitat de digitalitzar la construcció. El seu camí a l'èxit no ha estat fàcil ja que han hagut de lluitar contra els mites que subestimen aquesta forma de construcció davant el sistema tradicional. Tanmateix, cada vegada són més les empreses que aposten per aquest tipus d'habitatge que respon a les principals necessitats del sector: màxima eficiència, costos i temps controlats i sostenibilitat. I en aquesta nova manera d'entendre la construcció, la metodologia BIM té un encaix perfecte.

Les cases industrialitzades, també conegudes com prefabricades "són cases pensades i dissenyades per ser produïdes en un entorn controlable, és a dir, una fàbrica". Així les defineix la directora de Projectes de Prêt-à-porter Casas -pretaportercasas.com-, Míriam Sánchez en una nova entrevista per a la secció Abierto por Obras de l'empresa especialitzada Espacio BIM -espaciobim.com-, en la qual explica que són habitatges "formats per diferents elements estructurals, produïts de forma automatitzada, que posteriorment, es traslladen per al seu acoblament a la zona on s'ubica l'edifici. Això permet controlar i reduir els temps de construcció, minimitzar i eliminar errors, garantint un eficient control de costos i tot això sense renunciar al disseny ni qualitat d'acabats".

Es tracta d'entendre la construcció com si de la fabricació d'un producte es tractés. Un canvi de mentalitat que no està sent senzill ja que s'ha d'enfrontar a una sèrie de falsos mites molt assentats en la nostra cultura, entre altres, que les cases industrialitzades no són segures, que tenen una estètica lletja, que no utilitzen bons materials o que no necessiten manteniment.

Davant aquestes creences, la construcció industrialitzada ha demostrat que pot crear habitatges avantguardistes i eficients des del punt de vista energètic. La sostenibilitat és, sens dubte, un dels seus punts forts, però no l'únic. Les cases industrialitzades o prefabricades suposen una reducció de costos d'entre un 10 i un 20% i també permeten estalviar temps, ja que la seva execució és més ràpida que el sistema tradicional.

BIM, aliat de la construcció industrialitzada

Amb més de 75 anys d'experiència, fa gairebé una dècada que l'empresa Prêt-à-porter Casas utilitza BIM en tots els seus fluxos de treball. "Vam veure que era una eina que podia ajudar-nos a automatitzar i gestionar de forma eficient i ràpida la generació dels pressupostos dels nostres projectes per presentar als nostres clients. A data d'avui no ens podríem plantejar els nostres fluxos de treball dins l'empresa sense partir de les dades des de BIM", reconeix Sánchez.

De fet, tots els departaments de l'empresa incorporen informació al model BIM i aquesta s'importa a l'ERP (sistema de planificació de recursos empresarials). "En ser el model BIM la font que alimenta la base de dades de l'ERP de Prêt-à-porter Casas, tots els departaments es veuen afectats directa o indirectament per la implantació d'aquesta metodologia de la feina", remarca Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Mànager Internacional de l'esmentada consultora.

En definitiva, la metodologia BIM s'ha convertit en el millor acompanyant d'un sistema de construcció a l'alça i amb un futur (ja present) prometedor.