El President dels Cercles del Museu d’Història de Barcelona i del Museu Marès acaba de fer al Museu de Lleida la cessió de 1000 gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut, la més important de l’estat, que suposà un bàlsam cultural per al sector just uns dies abans d’iniciar-se el confinament de la població per la covid-19. A més, Gelonch és Membre d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i president d’Honor de la Welcome Talent Society, encarregada d’organitzat els Premis Talent Cambra.

Gelonch es mostra especialment crític amb les declaracions del ministre de Cultura espanyol: “El primer que cal demanar a un ministre és que en sàpiga de la seva matèria, i després que se l’estimi. Si qui t’ha de defensar diu que no n’hi ha per tant, malament”. Acusa al responsable de menysprear a un sector ja de per si, poc finançat: “Si als pressupostos públics molt baixos hi afegim amiguismes administratius i formes de treballar poc transparents i declaracions del ministre de torn dient que la solució vindrà després, el mínim que podem fer és que es rebotin”.

“L’art ja estava en crisi abans. Serem dels últims en sortir-ne”

Segons Gelonch, l’estat no destina la inversió necessària en un sector que representa el 3% del PIB. “Comparats amb països del nostre entorn com el Regne Unit, França, o Suïssa, el pressupost en cultura espanyol és molt migrat”. I resumeix que “si a un sector ja molt tocat li afegim una crisi com aquesta, en que no sabem quan els creadors, orquestres o companyies de teatre podran tornar a treballar” es fa difícil saber qui podrà tornar a la feina i en quines condicions.  Per això creu que el sector de l’art serà dels últims en superar la crisi. Tanmateix, el col·leccionista es mostra esperançat en la creativitat demostrada aquests dies pel sector. Molts artistes treballen a casa “però el contacte amb el públic és fonamental i imprescindible”, i aquests dies no s’està produint pel tancament de galeries, sales de concerts o teatres.

La iniciativa dels Premis Talent Cambra, que arriba a la sisena edició, és una de les eines que amb aquesta crisi vol estimular el sector de les arts. “Espero que puguem ser capaços d’arribar al col·lectiu i poder mostrar la seva capacitat de resistència i resiliència”, destaca el President d’Honor de la Welcome Talent Society, entitat promotora d’aquests premis que enguany acull la Cambra de Comerç de Barcelona.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.