Si hi ha una figura que ha fet popular la comarca de l’Anoia, és la del Timbaler del Bruc. La història diu que aquest jove, que per alguns autors era Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor, va dirigir la batalla contra els francesos amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries. Però això és el que diu la llegenda... L’Anoia és una comarca de Catalunya amb capital a Igualada. És una comarca rica en vegetació i es caracteritza per estar rodejada de diversos accidents geogràfics que aporten una àmplia oferta d’activitats per descobrir els seus paratges naturals.

Per als amants de la naturalesa, des del Bruc (on hi ha un monument commemoratiu del famós Timbaler del Bruc) es poden agafar diverses rutes senyalitzades per fer a peu o amb bicicleta de muntanya pel Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Montserrat és un massís emblemàtic situat al Bages, el Baix Llobregat i l’Anoia. És la muntanya per excel·lència de Catalunya.

Una de les propostes que us fem arribar perquè pugueu gaudir de l’entorn és viure un matí com un autèntic pastor a Cal Serrats

Autor fotografia: Cal Serrats

Cal Serrats és una empresa familiar que conrea terres i les fan pasturar amb les seves ovelles perquè puguin criar xais i vendre’n la carn. El matí del pastor a Cal Serrats és una experiència única per a tota la família. Podreu visitar l’explotació i viure el dia a dia d’un pastor, donar menjar al ramat, veure com treballa el gos del ramat i us ensenyaran a munyir cabres. Preparats per ser uns veritables pastors?

Autor fotografia: Cal Serrats

Gastronòmicament, a la comarca de l’Anoia la vinya és el tercer conreu en importància, després del blat i l’ordi. Actualment hi ha prop d’una vintena de cellers, la gran majoria situats en municipis de l’Anoia Sud, concretament a les poblacions de Vallbona d’Anoia, Piera, Masquefa i Hostalets de Pierola. Un celler que us recomanem i que no us podeu perdre és el celler de Can Feixes de la DO Penedès. Les seves vinyes es troben sotmeses a uns grans contrastos tèrmics que possibiliten una maduració més lenta del raïm, i aquest procés facilita la concentració de compostos i una constitució més harmònica del fruit. 

Autor fotografia: Can Freixes

Els sòls són calcaris, pedregosos i alhora prou argilosos per permetre una suficient capacitat de retenció de l’aigua. Aquests trets permeten l’obtenció de raïms diferenciats i de qualitat singular.

La cuina de l’Anoia, també destaca per la varietat d’aus i caça que utilitza i per productes com el cigronet de l’Alta Anoia i l’arròs paperer. El primer és un cigró petit, de superfície molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la cocció, i el segon és un guisat que s’elaborava a les velles fàbriques amb carn i arròs, condimentat amb el vi de la zona i els productes que aporta la terra. El Museu-Molí Paperer de Capellades et convida a descobrir la història del paper a la comarca de l’Anoia visitant les seves instal·lacions i, a més a més, et permet gaudir de la recepta de l’arròs paperer. Però si el que voleu és provar aquesta perla gastronòmica recuperada dels antics molins de la mà d’uns professionals excel·lents, us proposem que feu un àpat al restaurant Can Carol, situat en una masia de l’any 1495, totalment reformada, moderna i minimalista.

Per fer baixar el menjar, podeu fer una visita guiada al Castell de Claramunt. La seva història està plena de destruccions i reconstruccions, però malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l’impressionant aspecte de fortalesa. Si voleu sentir-vos en mig d’una pel·lícula bèl·lica, no dubteu de visitar aquest castell fundat a la segona meitat del segle X. El monument formava part d’una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i Al-Andalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori.

Per acabar la jornada, us proposem una experiència única per als més atrevits: volar en globus per la comarca de l’Anoia amb Kon-tiki. 

Autor fotografia: Globus Kon-tiki

El vol serà per l’anomenada Conca d’Òdena, que milions d’anys enrere havia estat un llac, envoltada de turons d’uns 500 metres des d’on hi ha una espectacular vista de la banda sud de la muntanya de Montserrat.

 

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme

Tast vins
BRANDED CONTENT Les terres del Segrià, de bon vi i bon menjar Alexandra Torras
ruta pedal
BRANDED CONTENT Gaudeix del Pla d'Urgell en família Alexandra Torras