El Baix Llobregat és una comarca situada al sud de la província de Barcelona i la capital és Sant Feliu de Llobregat. El Baix Llobregat és una de les comarques catalanes on la Revolució Industrial va deixar més empremta, però encara conserva una tradició agrícola mil·lenària. Alguns ingredients que caracteritzen la gastronomia comarcal són les cireres, els espàrrecs i les carxofes, així com el premiat pollastre de la raça Prat, distingit per la Unió Europea.

Tres elements defineixen la geografia de la comarca: el mar, el riu i la muntanya. A més dels 15 km d’extenses platges de què disposa, s’hi afegeixen les serralades del Garraf, l’Ordal, Collserola i la majestuosa muntanya de Montserrat, una de les icones més importants de Catalunya. 

Perquè conegueu la comarca us proposem que visiteu el Mercat de Pagès de la Colònia Güell. Si us agraden les verdures, les hortalisses i les fruites de bona qualitat, no us el podeu perdre. Es tracta d’un mercat on els pagesos de la zona venen els seus productes de temporada, algun d’ells de producció ecològica, i tots amb el segell de qualitat Producte FRESC del Parc Agrari. Aquest segell distingeix els productes frescos i d’alta selecció i qualitat. Amb aquest distintiu de qualitat el Consorci pretén recollir la tradició pagesa de la comarca i recuperar la memòria històrica alimentària.

Colònia Güell. Autor fotografia: Consorci de Turisme del Baix Llobregat

En acabar, podeu aprofitar per visitar la Colònia Güell. Una petita colònia obrera que es dedicava al tèxtil declarada Bé Comú d'Interès General l'any 1991. La cripta és l’església de les columnes tortes, declarada Patrimoni mundial de la Humanitat per la Unesco l’any 2005.

Interior Cripta Güell. Autor fotografia: M.A.S.    

Per seguir amb la jornada, us proposem que gaudiu d’un maridatge de vins al celler de Can Casals. Els vins procedeixen íntegrament de les seves vinyes i estan vitícolament lligats a la DO Penedès on tenen 11 hectàrees de vinyes.

Autor fotografia: Can Casals

Durant el maridatge s’hi combinen diferents estils de cuina i trien el millor vi per a cada plat perquè pugueu aprendre a triar no només un bon vi, sinó també el vi adequat.

Autor fotografia: Can Casals 

Per fer baixar el dinar i perquè els més petits de la família gaudeixin de l’entorn, podeu rematar el dia amb una visita a Montserrat i fer un recorregut senderista per la Tebaida. És un recorregut d’unes 3 hores que segueix part de l’itinerari que els pelegrins feien durant segles per aconseguir el perdó diví. 

Autor fotografia: Juan José Pascual

No sabeu què fer un dissabte o diumenge? Us proposem que visiteu l’Associació la Gaiata a Sant Boi. L’Associació la Gaiata, dins del projecte Ramats al bosc, permet acompanyar els pastors unes hores els dissabtes i diumenges pels boscos dels voltants de Sant Boi.

Autor fotografia: La Gaiata

Durant aquesta visita podreu veure com les cabres i ovelles fan una funció fantàstica de neteja del sotabosc per evitar possibles incendis forestals. Aquest bestiar fa la funció de desbrossadores naturals, realitzant una tasca que cap màquina construïda per l’home és capaç de fer. La Gaiata també pretén fomentar la participació socioeducativa per a totes aquelles persones, entitats i institucions interessades a aprendre l’ofici de pastor. 

Autor fotografia: La Gaiata

Tot seguit, podeu dinar al restaurant l’Àpat de Molins de Rei. És un restaurant familiar amb decoració rústica inaugurat l’any 2000. La qualitat dels productes és l’instrument principal de la seva cuina i, entre altres plats, són d'elaboració pròpia les croquetes, els bunyols, la brandada i els carpaccios. A més, l’Àpat forma part del col·lectiu de cuina del Baix Llobregat CUBAT

Autor fotografia: CUBAT

CUBAT és una república on tot es cuina amb dedicació i a foc lent. El seu lema és: “Les gallines coven ous, nosaltres cubem cuina”. Quan us animareu a tastar la seva cuina?

 

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme