Prendre una unça de xocolata negra al dia pot ser una dolça i agradable manera de cuidar el cor. Diversos experts ho han aconsellat en els últims anys. Però té aquesta recomanació una bona base científica? Una investigació sobre nombrosos estudis relatius als beneficis del cacau de la xocolata no només ha demostrat que sí que la té, sinó que ha aportat una dada destacada: prevé en un 37% el risc d'episodis cardiovasculars, una excusa perfecta per caure en la temptació.

Alegrar el pastiller, ple de píndoles de diferents colors que consumin moltes persones amb risc cardiovascular per prevenir els infarts i altres malalties cardíaques, és possible amb la més dolça pastilla que es pugui imaginar: una unça de xocolata al dia. Aquesta agradable forma de prevenció cardiovascular no només és apta per a pacients amb cardiopatia, sinó per a qualsevol persona que vulgui preservar la salut del cor.

Encara que l'aliment per si mateix no és miraculós, sinó que funciona en el context d'un estil de vida saludable, se li poden atribuir directament algunes propietats beneficioses per a l'organisme.

xocolata negra
 

 

El consum de xocolata negra prevé en un 37% el risc d'episodis cardiovasculars, una excusa perfecta per caure en la temptació

 

Diversos estudis han constatat que el consum de xocolata s'associa a una disminució d'un 37% del risc de patir episodis cardiovasculars i a una reducció d'un 29% del risc d'ictus o accidents cerebrovasculars (ACV). Aquests resultats sobre els efectes cardiosaludables del cacau per a l'organisme confirmen els d'estudis anteriors, encara que els especialistes admeten que encara serà necessari realitzar altres investigacions.

 

Per què és beneficiós?

Es creu que els beneficis de la xocolata i, en concret, del cacau amb què s'elabora, es deuen que aquest desitjable aliment conté substàncies antioxidants (flavonoides), a les quals se suposen diferents tipus de propietats: efectes antihipertensius, hipolipemiants i antidiabètics. La suma de totes aquestes característiques aconsegueix aquest benefici cardiovascular, per prevenir la cardiopatia isquèmica (infarts aguts de miocardi i angines de pit) i els infarts cerebrals.

Millora el control dels factors de risc cardiovascular que podrien fer que emmalaltissin les artèries del cor i del cervell. Controla l'arterioesclerosi, els nivells de colesterol i la hipertensió. D'aquesta forma, s'aconsegueix que les artèries siguin sanes i que reguin millor aquest òrgan, ja que es fa malbé per la progressiva obstrucció d'aquests vasos sanguinis. Per tant, la xocolata no causa un efecte directe sobre el cor, sinó sobre les seves artèries.